måndag 1 september 2008

Mississippi i sin rätta miljö

Det måste gjorts tusentals tusental versioner av Dylans låtar. Vissa coverversioner är fantastiskt bra, andra är horribla.

Dylan hade skrivit och tänkte ta med Mississippi på Time Out of Mind (1997), men han och den berömde producenten Daniel Lanois hade olika syn på låten och kom inte överens om hur den skulle låta. Lanois ville göra låten "sexy, sexy and more sexy" men Dylan menade att såna idéer inte gjorda rättvisa åt "knifelike lyrics trying to convey majesty and heroism". Kryptiskt som vanligt men nog gjorde han rätt som höll inne på låten tills det var dags för nästa album, Love and Theft (2001).

Innan släppet av Love and Theft hann han dock ge bort Mississippi till Sheryl Crow, ett dedikerat Dylanfan. Inget ont om Sheryl Crow, men hennes version av låten funkar inte alls. Inte för att hon gör ett dåligt jobb, hon räcker helt enkelt inte till, och vem skulle göra det? Mississippi är som gjord för Dylan (han har ju trots allt gjort den) och Sheryl Crow måste känt sig lite dum när hon fick höra Dylans framförande av den kronjuvel i Dylans digra låtarkiv som Mississippi är.

Men på youtube har det dykt upp ett klipp av låten som faktiskt gör den just rättvisa. Det är inte rättvist att jämföra den med Dylans orginal, men det är bra, riktigt bra, spännande, annorlunda och djärvt och förmodligen enda sättet att komma undan med en cover på Mississippi. Dessutom otroligt snygg video.

Visst är det helt fantastiskt?


Inga kommentarer: