söndag 27 september 2009

Hyllas de som hyllas bör

Med tanke på hur det såg ut i EM tycker jag att det känns mer aktuellt än någonsin, och då har det ändå varit högaktuellt under en väldigt lång tid, att en av Sveriges största pingishjärnor med ett av Sveriges största pingishjärtan får det erkännande han förtjänar.

Givetvis kan inte alla känna till den glädje och entusiasm som Hans Thalin sprider kring sig i pingishallen. Man måste ha haft nöjet att träffa honom för att inse det.

Men alla kan se hans meritlista. Fabian Åkerström revolutionerar pingisvärlden med sitt spel som nu borde ge honom en permanent plats i svenska landslaget. Mattias Karlsson går sin egna väg, utstakad åt honom av Thalin, som hittills lett honom till tre raka JSM guld, flera UEM medaljer och en seger mot världens bästa junior Kenta Matsudaira. Och det är bara två av hans mest aktuella produkter.

Tyvärr florerar det inom svensk pingis tankar och uppfattningar om hur pingis ska spelas och hur det inte ska spelas som, om man lyssnar till deras resonemang och argument, bär stora likheter med den typ av resonemang och argument som driver främlingsfientliga ideologier framåt. Det handlar om en inskränkt trångsynthet, envist bakåtsträvande och en rädsla för det okända.

Detta har drabbat Hans och hans ständiga jakt på att utveckla varje spelare optimalt. Inom svensk pingis är det alldeles för vanligt med nedärvd, antagen kunskap som aldrig ifrågasätts. Hans Thalin ifrågasätter all kunskap, skapar sig sin egen kunskap, ifrågasätter sin egen kunskap, omprövar den och skapar ny kunskap. Allt detta gör han i en fanatisk låga av kärlek till pingisen som är helt omöjlig att värja sig för.

Hans Thalin besitter kunskaper som ingen annan tränare i Sverige, kanske i världen, besitter. Trots det är hans största styrka hans smittsamma, gränslösa engagemang i sporten och i sina spelare. Att svensk pingis inte lyckas utnyttja en sådan ovärderlig resurs är ett stort misslyckande. Varje dag som går utan att Sverige får ta del av hans unika och rika kunskaper är en förlorad dag.

7 kommentarer:

Rock N´Rolf sa...

Håller med till 100 %
Blir nästan lite tårögd när jag läser texten!
Tänk bara på hur bra Jeppe Thorell kunnat bli om nu Thalin stannat ett par säsonger till i Partille...

Anonym sa...

kan bara hålla med och kolla vilket jobb han gör i Arsenal nu, helt makalös människa och tränare

Anonym sa...

Visst har du rätt i texten gällandes att en viss sorts spelare bara hyllas rent allmänt. Frågan är nu bara om du begränsar det till nabbspelare=inte renodlade deffar som kommit fram genom Hasse eller inkluderar du även andra i samma gen som tex. Perra Eriksson,Isak Lindh,Magoo,Classe W,Salwen,Marcus Kinhult och Leffe Mårtensson ?????

rikard sa...

Jag är inte säker på att jag förstår frågan. Den ende jag hyllar är egentligen Hans Thalin för hans förmåga att tänka innovativt och hitta en optimal spelstil till varje individ och för sitt helhjärtade engagemang.

Vad det gäller Magoo så kommer jag aldrig hylla honom eftersom han ägnat sig åt ett mycket fult och utstuderat fusk och sedan kom med det mest löjliga försvarstalet.

Samt att han har en blogg där han ständigt stavar fel och delar ut råd om hur vi ska bli lika lyckade människor som han själv är. Om någon pratar med honom kan ni också tala om för honom att jorden är betydligt, betydligt äldre än de 47 miljoner år han fascinerat jublar över. Det har stört mig länge.

Kinski sa...

Eftersom att jag inte är särskilt välvilligt inställd till Magoo, tar jag således tillfället i akt och avlägger ett illvilligt skratt.

Haha! 47 miljoner år... Jösses

Anonym sa...

Vi bildade en ny klubb 2004 och då vi behövde få en gemensam syn på grundteknik valde vi att anlita Hans Thalin som föreläsare under 2 dagar. Thalin delade med sig av all sin kunskap som han fått från besök i Kina, förbundskapten, klubbtränare i Kalmar samt tränare för bl a Benny Dolk, Henrik Rosvall, Fabian Åkerström, Mattias Karlsson m fl. Han informerade på ett enkelt och pedagogiskt sätt vilka grunder en spelare måste behärska för att på sikt bli en bra seniorspelare och vilken tid som krävs för att nå bra resultat. Han gick systematiskt igenom de olika tekniker han förespråkade för olika typer av racketbelag. Budskapet var att våga tillämpa olika spelstilar för att varje individ skall få en maximal utveckling. Med olika spelstilar växer spelförståelsen hos hela gruppen. Ett annat budskap var att inte krångla till saker utan göra det så enkelt som möjligt och lägga träningstiden på de moment som bevisligen leder till resultat. Det som är typiskt för spelare som Thalin har tränat är att de är väldigt säkra att hålla bollen på bordet samt kunna attackera hårt när tillfälle bjuds. Jag är evigt tacksam för den hjälp vår klubb har fått från Hans Thalin och vi kommer fortsätta samarbeta med honom framledes. Hälsningar från Fredrik Larsson Ovansiljans BTK.

pingisälskare sa...

Hej Rikard!
Tackar för ditt fantastiska stöd.

Jag har ett intressant förslag till dig Rikard, tror jag.

Intresserad, hör av dig till mig.

0768 814166

Ha de
Hans Thalin