onsdag 6 maj 2009

"Ballad om en amerikansk officer"

Igår, den femte maj, var det exakt 22 år sedan åtalet mot den amerikanske officeren Oliver North inleddes. North var inblandad i den hemliga försäljningen av vapen till Iran under 80-talet och lät på egen hand vinsten av försäljningarna gå som stöd till Contrasrörelsen i Nicaragua som stred för att störta de folkvalda vänsterorienterade sandinisterna.

Thåström skrev Ballad om en Amerikansk Officer som behandlade skandalen och som kom med på Imperiets sista skiva "Tiggarens Tal" (1988). Den tog fasta på den berömda bilden av Oliver North då han ur det direktsända förhöret svär eden, hans försvarstal och drar också en stark parallell till Nürnbergrättegångarna.



Mina föräldrar, som visste vad en sund uppfostran grundades på, spelade in P3:s direktsändning av Galakväll för Nicaragua där Imperiet var huvudnumret. Kasettbandet har jag kvar än idag och den står som en av grundpelarna i min uppväxt.

I sista versen sjunger Thåström "...och nästa gång du ser honom, blir det som senator eller president för sitt land". Faktum är att North, vars försumbara straff hävdes efter något år, mycket riktigt kandiderade som republikanernas kandidat som senator för Virginia 1994. Han lyckades samla in en rekordartad kampanjsumma men föll på målsnöret.

Det vidrigaste i hela historien kanske ändå är att han idag är en storsäljande författare samt jobbar på propagandakanalen Fox News där han har ett eget program kallat War Stories with Oliver North.

När man ser klippet idag känns det nästan overkligt att det funnits ett svenskt band som dels var så förbannat bra och som dessutom kunde stå upp och säga något om sin samtid. Thåströms scenprestation är som alltid i absolut världsklass och balladen, texten, rösten och historien ger kraftiga rysningar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har egentligen inget att tillägga klippet säger det mesta. Thåström är fantastisk, fan så fantastisk. Dagens axiom.

Eder Sjatov

Luddevig sa...

Fantastiskt klipp.

Var tvungen att kolla upp Oliver North på wikipedia, inte så trevligt att han föddes exakt 50 år före mig.