onsdag 10 september 2008

Rätt svar

Svaret på gårdagens kluriga fråga om vem som skrev låten som är så bortglömd att den inte ens går att googla fram är Jan Hammarlund - Den Överlevande Kommunarden. En gammal proggballad om de blodiga dagarna i Paris 1871 då den socialistiska Pariskommunen störtades. Mellan den 21-28 Maj dog nästan 30 000 människor i striderna i vad som kom att kallas "den blodiga veckan", pingis VM avgjordes exakt samma vecka, i samma stad 132 år senare och min koppling var ju därför helt glasklar.

Nu när halten av allmänbildning är som högst och jag fått vädra en liten bit av mina 60 högskolepoäng Historia kan jag med gott samvete blotta mina okunskaper inom ämnet fysik. Eftersom det nu pratas så mycket om världens största maskin som ska återskapa Big Bang fick jag idag reda på att de där små protonerna som färdas genom den 27 kilometer långa cirkeltunneln hinner med 11 000 varv på en sekund!

Hur kan det vara möjligt? Själv hade jag fått slita för att hinna runt på två timmar - ett varv. Skulle jag kuta 11 000 varv hade jag fått hålla på jättelänge. Räknas det ens som en färd när det går så fort?

Som tur är bidrar min okunskap till att jag slipper gå och oroa mig för att maskinen ska skapa något svart hål som slukar jorden.

3 kommentarer:

S.J. sa...

Och det trodde du att jag skulle kunna?

Anonym sa...

Tja, jag försökte i alla fall. Har du
försökt på min?

http://forum.partillepingis.se/phpbb_3/viewtopic.php?f=5&t=10

rikard sa...

Jag är så borta på den så jag låtsas som jag inte har sett den.