fredag 5 september 2008

Förbjuden kärlek i världens bästa landslag

Ja, när jag säger världens bästa landslag så menar jag världens bästa landslag alla kategorier. Det är Tidningarnas Telegrambyrå (TT) som rapporterat om att det i kinesiska medier florerar ett romansrykte som rör damernas världsetta, den nyblivna olympiska mästarinnan Zang Yining och herrarnas världssexa, den vänsterhänte dubbelspecialisten Chen Qi.

Tydligen är det en oskriven lag i Kinas pingislandslag att sådant inte får förekomma och vi påminns om Liu Guoliang och Wang Jins öde som mest liknar en vemodig saga med lyckligt slut. Vid 16-års ålder fann Liu och Wang varandra men pingisen gick före kärleken och medan Wang Jin fortsatte sin karriär i Japan gick Liu Guoliang vidare till att dominera världspingisen under några år i den kinesiska landlagströjan. Hans karriär slutade dock abrupt och förvånansvärt tidigt, kanske var det p.g.a. Wang Jin för då han lagt spaden åt sidan gifte de sig, fjorton år efter deras första möte.

Det låter ju som något H.C. Andersen hade skrivit ifall han nu förlagt någon av sina berättelser i kinesisk pingismiljö. Lite synd kan man ju tycka om Wang Jin som inte fick dela framgångarna med Liu när han stod på sin topp utan fick vänta tills han blev en bekvämt småfet tränare innan de kunde återförenas.

Romansen mellan Chen Qi och Zhang Yining förnekas av den kinesiska landslagsledningen men personligen hoppas jag det finns ett uns sanning i den, tycker de låter som ett utmärkt par. De båda har vid vissa tillfällen spelat mixeddubbel tillsammans och vilken kvinna hade inte fallit för Chen Qi om hon fick chansen att spela bredvid en sådan dubbelfantom.

Jag har en helt fantastisk boll från dubbelfinalen i VM i Zagreb 2007 där Chen Qi slår en av de värsta forehands jag sett. Jag ska lägga upp den så fort jag hittat var i datorn man sätter in VHS-videobanden.


Inga kommentarer: