onsdag 19 november 2008

Desperation

Idrottspsykologi är ett intressant område. Ordvalet är ju väldigt viktigt och också väldigt avslöjande. Jag hittade det här citatet idag, sagt av lagkaptenen i ett av elitseriens hockeylag efter en förlust:

"- Vi är inte tillräckligt desperata. Vi måste visa att vi kan vara ett smart, hårt arbetande hockeylag och vi måste visa det nu"

Det är ju väldigt intressant. "Desperat" känns ju inte direkt som något positivt laddat ord inom idrottspsykologin. Jag kan aldrig minnas att jag önskat lite mer desperation i spelet, tvärtom brukar man ju prata om att hålla sig lugn och avslappnad. Och hur väl går det ihop att vara ett smart lag och samtidigt vara mer desperata? Hur många av världens smarta och förnuftiga resonemang har förts under desperation?

Nedan finns en liten hyllningsvideo till en av tidernas absolut största idrottsmän. Låt oss leta antalet tillfällen där vi kan ana desperation och panik i hans spel.

(Upphovsmannen till hyllningsvideon har gjort ett minst sagt intressant låtval då vi får stå ut med Rod Stewarts sliskiga och modifierade cover av Dylans Forever Young.)

Inga kommentarer: