onsdag 26 november 2008

Den lastbreda, sylvassa spetsen

Världens svåraste tävling har precis spelats. Jag pratar så klart om de kinesiska mästerskapen i bordtennis, ingenstans kan konkurrensen vara hårdare. Ungefär 290 spelare deltar i tävlingarna, 290 spelare som i stort sett skulle platsa i vilket landslag som helst. Världsstjärnorna som sopar banan med övriga världen får kämpa mot helt okända spelare, de får slita för att slå tolvåringar.

Men vem vann då? Höll damernas världsetta Li Xiaoxia för trycket, eller överraskade världstvåan, världstrean, världsfyran eller världsfemman? Nä, Wen Jia vann, rankad som nummer 90 i världen.

Förra säsongen tog hon sig till final i en internationell ungdomsturnering men där förlorade hon mot sin landsmaninna Yang Yang. Nu gick 19-åringen hela vägen i världens svåraste turnering. Men hon lär få finna sig i att befinna sig i skuggan av Li Xiaoxia, Guo Yue och Zhang Yining ett tag till ute på de internationella tävlngarna.

Herrsidan då? Vem i den magiska kvartetten tog hem det? Ma Lin? Wang Liqin? Wang Hao? Ma Long? Ingen av dom? Okej, då skrällde väl Chen Qi eller kanske Hao Shuai? Nä, 19-åringen Zhang Jike som hittills mest spelat ungdomsturneringar tog hem segern efter att slagit ut Ma Lin i kvarten och Wang Hao i finalen.

I Sverige är vi glada ifall våra 19-åringar får chansen att känna på motståndet och skaffa erfarenhet i den mediokra Elitserien. Det ser ut som om Kina kommer stanna på bordtennistronen ett tag till.

Jag lägger upp samma klipp som Sveriges största pingisblogg la upp idag och så säger jag samma sak: Kolla hastigheten i armen vid bollen som börjar 2.04...