tisdag 7 oktober 2008

"Where the sad-eyed prophet says..."

Jag kom på något som borde berättats för nästan en månad sedan.

Vissa av Dylans lite mer skruvade fans, en kategori där jag bara stundtals inkluderar mig själv, har alltid burit på en teori att han är en slags profet. En orsak till att dessa tankar växte fram hittar man redan 1963 då Dylan presenterade sin då nyskrivna, monumentala klassiker A Hard Rain's A-Gonna Fall med orden: "'Hard rain's gonna fall' means that something's gonna happened".

Efter det dröjde det bara några månader innan John F. Kennedy sköts till döds i Dallas.

Sen var det ju så klart det där med It's Alright Ma (I'm Only Bleeding) som innehåller fler ordspråk än ett ordspråkslexikon. Den skrevs 1964 och framfördes senare under den stora comebacken, Before the Flood-turnén 1974. Nixon och Watergateskandalen var aktuell och fanns i allas tankar och när Dylan kastade ur sig den berömda raden "But even the president of the United States, sometimes must have to stand naked" brast de gigantiska åskådarmassorna ut i ett dånande jubel.

Men ordentligt vatten på sin kvarn fick de de troende Dylanfansen 2001. Dylan hade knåpat ihop sitt mästerliga album Love And Theft och bestämt sig för att den 11 september skulle bli ett perfekt releasedatum. Vi vet ju alla vad som hände den 11/9 2001 och Dylans album hamnade lite i skymundan. När det lite senare väl började upptäckas hittades frasen "Sky full of fire, pain pourin' down" på ett av de starkaste spåren på albumet som släpptes samma dag som attacken mot World Trade Center.

Alla vi som trodde pratet om Dylan som profet bara var tokigheter kliade oss i huvudet och undrade om det inte låg någon sanning bakom det i alla fall.

Inga kommentarer: