måndag 24 maj 2010

"So it begins..."

Äntligen är det igång. Ni som sett South Park-avsnitten Go God Go och Go God Go XII kan få en bild av hur otålig jag varit de senaste tre veckorna. För övrigt finns nu alla South Park-avsnitt till allmän beskådan på www.southparkstudios.se för er som missat det.

Kineserna, som den överlägset mest professionella supermakt de är inom pingisens alla områden, hade nya rödgula tävlingsdräkter dagen till ära. Den nya slår väl kanske inte den tidigare svarta modellen med gulddraken men den sticker ut och ingen kan missa att det är en kines på banan.

Det kändes lite fint att Kina började turneringen med de tre ynglingarna, de tre som vann varsin av uttagningstävlingarna. Världsmästerskapsdebut för Xu Xin och Zhang Jike medan Ma Long, trots sin unga ålder, fick stå för mästerskapsrutinen. Xu fick börja och Christophe Legout stod för motståndet. Fransmännen var taggade men de hade ställt sina stolar så tätt så hela den franska bänken såg så fånig ut där de satt och klappade. Gauzy fick knappt med armbågarna alls, det såg ut som när fyra personer försöker sitta i baksätet på en bil.

I den kinesiska sektionen satt Liu Guoliang och Zhang Jike med mellanrum mellan stolarna och följde matchen lite nonchalant. Man behövde inte se matchen för att se vilka som var favoriter, det räckte att se läget på avbytarbänkarna. En bit in i matchen kom de två bänknötarna, Ma Lin och Wang Hao. De slog sig ner (efter att Wang Hao flyttat isär stolarna ytterligare) och följde unge Xins match engagerat och genuint på ett nästan faderligt sätt.

Fransmännen avfärdades utan problem och idag var det Polens tur att demoleras. Bara Xu Xin fick spela vidare från igår då Liu Guoliang lät gamlingarna Wang Hao och Ma Lin känna på VM-stämningen. Det ska bli helt ofattbart intressant att se vilka tre som Kina ställer upp med då det är dags för kvart, semi och final. Kommer en förstauppställning utkristalliseras eller kommer coach Liu ändra i laguppställningen hela vägen?

Xu Xin, här i den gamla svarta drakdräkten, är den ende som spelat bägge VM-matcherna. Betyder det något eller lottar de om det?

Inga kommentarer: