måndag 31 maj 2010

OS stympas

Det har tidigare ryktats om ett förslag att begränsa antalet starter per nation i OS till två. Under de möten som hölls under Lag VM röstades just ett sådant förslag igenom, även om det ännu inte "ratificerats". Nu är inte jag något mötesproffs, men i mina öron låter det som att förslaget kommer bli verklighet.

Det är givetvis inget annat än en total katastrof för OS-pingisen. Det känns extra tråkigt nu efter OS i Beijing där pingisen tack vare lagtävlingen fick ett lyft. Vad händer med lagtävlingen nu, ska det tävlas i tvåmannalag?

Bakgrunden till beslutet är att starka krafter inom ITTF:s ledning är griniga över Kinas dominans. De ser den som ett hot mot sporten istället för en tillgång för sporten. Ett av världens mest överlägsna och skickliga landslag alla kategorier, är inte det något att vara stolt över? Tydligen inte, istället ska de begränsas och hindras genom regler.

OS blir nu en urvattnad turnering där mängder av kineser, japaner, sydkoreaner och även flera bra européer, som hade kunnat sätta färg på turneringen, får stanna hemma. Det är ett brutalt beslut mot alla de pingisspelare i världseliten som nu aldrig ens kommer få chansen att spela ett OS. Varför ska ITTF ge sig på en sådan förändring när dessa regler inte alls gäller i andra olympiska grenar? Tänk om USA bara fick skicka två friidrottare i varje gren, Jamaica bara två sprinters per distans eller Australien bara två simmare. Otänkbart.

Individuella VM är pingisens mest underhållande och sevärda turnering, alla de bästa med. Att ta sig till en kvartsfinal är en oerhörd bedrift. OS-turneringen har redan tidigare varit en betydligt lättare turnering än VM p.g.a. startbegränsningar. Nu skärps dessa begränsningar ytterligare vilket leder till att den lilla lyckliga skara av världseliten som får vara med kommer ha rena transportsträckor till kvartsfinal eller semifinal.

Jag mår fysiskt illa av att maktlöst se på hur dessa skadliga krafter förstör vår sport. Jag kan bara hoppas på att presidenten Adham Sharara och hans kollegor läser min blogg och tillfångatar sitt förnuft som tydligen är på rymmen:

Dear mr Sharara and the board of directors,

Do you like Bob Dylan? I think he is great.

Please, don't ruin the Olympics for me. I want to see the best players compete, I don't care what shirt they're wearing or what language they're speaking. I think you are being unfair. I mean, come on, don't be such idiots.

Best regards
Rikard

Inga kommentarer: