tisdag 4 maj 2010

"A good man is hard to find"

VM-finalen tycks ta många timmar till att avgöra då både Dott och Robertson sakta, sakta kravlar sig mot den ack så åtråvärda trofén som står och glimrar bakom bordet. De påminner om två nykläckta sköldpaddsungar som tafatt krälar över och under varandra, instinktivt i riktning mot havet utan att riktigt veta hur. Finns det nån mer där ute som följer krampkampen till sitt slut?

Jag växlar mellan att lyssna på Kims kommenterande och en gammal spellista jag dammade av. Ibland upptäcker man plötsligt en fras eller vers som man aldrig tänkt på förut, trots att den funnits där hela tiden. Det hände mig precis medan skotten och australiensaren ägnade drygt tjugo minuter åt att spela på samma röd.

A long dead soldier looks out from the frame
No one remembers his war;
no one remembers his name
Go out to the meadow; scare off all the crows
It does nothing but rain here, and nothing will grow

Det är en sån där låt som man bara får höra om man vågar ge sig in på Tom Waits och hans sagolika skapelser. Stilen är så bekant, den har hörts i hundratals färgsprakande varietéföreställningar. Men här är ridåns draperier malätna, trumpeten sprucken och orkestern består av nersupna gatumusikanter. Det är odödligt vackert på sitt alldeles egna sätt, precis som sången. Och texten, som bär geniets sigill.

Oj, så fantastisk han är, Tom. Oj.

3 kommentarer:

Agaton sa...

Stänger av Kim mitt under finalen? Kors ,kors, kors!
Sitter och funderar på hur länge dom kan hålla på inatt. 3? 4? Dom sliter verkligen för att få några bollar.

rikard sa...

Jag stänger inte av Kim, men jag låter honom överröstas av Tom.

Viktigt frame för Neil nu, 16-13. Undra om han inte kan göra ett ryck nu och slå spiken i kistan. Fast eftersom varje frame tar 45 minuter nu innebär det ju ändå en och en halv timme till...

rikard sa...

Det gjorde han. 18-13 och slut redan klockan 02.00. Det gick fort på slutet.

Det var jätteossningen vid 15-12 som gjorde det.

Grattis till "The Thunder from Down Under"!