tisdag 25 maj 2010

Inte utrotad än

För ett par månader sedan skrev jag om den utdöende spelstilen, om Ryu Seung Min och Lee Jung Woo borde fridlysas. Om koreanernas fina tradition att få fram pennfattade spelare - traditionella pennfattade spelare, inte dagens hybrider likt Xu Xin som väser backhand med baksidan utan den gamla skolan som envisas med att bara spela med en sida av racket. Det var ett himla liv och beklagande från min sida då.

Idag klev Ri Chol Guk fram, pennfattad nordkorean, rankad 117:e, svartmålad planka på rackets baksida och slog självaste Vladimir Samsonov.

Hur är det möjligt?

Man ska inte luras av hans ranking, nordkoreanerna tävlar betydligt mindre än de flesta av sina konkurrenter. Han har gjort resultat tidigare som visat att han visserligen inte håller Samsonovs klass, men ändå är betydligt bättre än vad rankingen visar. Igår pressade han formstarke Hong Kong-kinesen Tang Peng till skiljebollar i skiljeset.

Men ändå?

Han har ett par hyfsat muskulösa lår att förflytta sig med, det sägs att nordkoreanerna kan hoppa jämfota tvärs över pingisbordet. Det låter helt rimligt när man ser Ri Chol Guk jobba forehand över hela bordet, han är en av världselitens absolut mest vältränade atleter.

...men ändå?

Sen har han såklart en forehandslägga som påminner lite om Tors hammare och ett dundertätt försvar. Nordkorea möter imorgon Singapore och Österrike, de lär inte vinna, de lär inte hamna bland de tolv som får spela om medaljerna. Men både Österrike och Singapore får se upp ordentligt och framförallt ska det bli intressant att se hur Ri Chol Guk följer upp dagens imponerande vinst. Kom igen nu PRK, kom tillbaka, vi saknar er i världseliten!

Inga kommentarer: