lördag 1 augusti 2009

"...125 years old but he´s still growing"

Mycket tråkigheter händer ju nu för tiden i Juarez, Mexiko. Drogrelaterade uppgörningar som tycks spårat ut något alldeles vansinnigt och avrättade poliser verkar vara vardag. Så många förknippar väl Juarez med dessa tråkigheter.

Men vi är en skara människor som alltid, särskilt i påsktider, kommer minnas och associera Juarez med Tom Thumb. Och som den profet Dylan påstås vara kanske svaret på dagens problem i Juarez finns i en av hans profetior/texter som utspelar sig just i Juarez. Hade de mexikanska myndigheterna haft vett nog att studera Dylans texter hade de kanske kunnat förhindra utvecklingen som skett under senare år.


"Because the cops don't need you and man they expect the same"

"Now all the authorities, they just stand around and boast. How they blackmailed the sergeant-at-arms into leaving his post".


Det händer inte ofta, verkligen inte ofta, men vid några få tillfällen har Dylan levererat en bakgrundshistoria eller en förklaring till någon av sina låtar. Ofta är dock förklaringarna mer svårbegripliga än låttexterna och även den mest blåögde känner hur tvivlet angående sanningshalten i Dylans ord bränner likt en masugn i nacken. I Melbourne tyckte Dylan att det var på sin plats med en förklaring till Just Like Tom Thumb's Blues.


Märk också hur något märkligt händer när Dylan väl nämner låtens titel. Det verkar som ett Beatlesfan har letat sig in i publiken, ett galltjut skär genom arenan. Den övriga publiken skrattar roat åt tokan, dom vet ju att på en Dylankonsert skriker man inte, man lyssnar. Gallskrika och ha sig kan man göra när Beatlespojkarna kommer till stan och ruskar på sina långhåriga kalufser.


- You know Tom Thumb? frågar Dylan och får ännu ett beatlesfanskrik som svar.

Inga kommentarer: