torsdag 6 augusti 2009

Överfolket

Bläddrar man lite i historieböckerna blir det ganska snart uppenbart att ett folkslag överglänser alla andra. Medan vi på den skandinaviska halvön fortfarande var lite stolta över att kunna kontrollera elden och grundade vårt styrelseskick efter vem som hade störst påk så konstruerade kineserna risterasser, snidade detaljerade föremål i jade och hade ett eget skriftspråk.

Så har det fortsatt. Då folket i Europa vandrade genom den mörka, leriga, barbariska medeltiden, förslavade under religionens destruktiva världsåskådning organiserade Kina sitt rike i departement, hade kvinnliga regenter, tillverkade fyrverkerier, diktade, målade, filosoferade, skulpterade, byggde gigantiska palats, bevattningssystem, vägar och en många hundra mil lång mur som än idag löper över bergsryggar och genom öken.

Vid murens slut vid Takla Makan öknen ligger Jiayuguanfortet. Det sägs att 100 000 stenar specialtillverkades för bygget av murens sista utpost. Bara en sten blev över. Hur ska några kunna jämföra sig med ett sådant folk?

Eller tänk på silket. Ett tyg som alltså görs av silkeslarvens puppa. Vilka kommer på den idén? Och vilka klarar av att spinna trådar och väva tyger av insektssörjan flera tusen år innan vi ens började räkna år? Då våra förfäder klädde sig i vildsvinsskinn och björknäver.

Nu har detta överlägsna släkte bestämt sig för att de ska behärska bordtennisen. Vem ska kunna stoppa dem?

Här har vi två av Kinas U18 stjärnor Fang Bo och Yan An, när de är 13 år.



Här är ett trevligt klipp där man kan se de bästa kineserna vid det enda tillfälle de är utmanade, d.v.s. mot andra kineser.



Dagens kinesiska kunskaper och färdigheter inom pingisen överglänser alla andra folks kunskaper och färdigheter på samma sätt som de överglänste alla oss andra med sitt skriftspråk och sitt silke för några tusen år sedan. Det är bara erkänna vår underlägsenhet och än en gång fascineras åt Jan-Ove och Jörgens bedrifter som allt mer framstår en milstolpe i människosläktets mångtusenåriga historia, alla kategorier.

Inga kommentarer: