onsdag 15 april 2009

Pingis VM i Yokohama börjar 28 april

Det har varit mycket fokus på den stundande VM turneringen i Snooker. Men som om inte det vore nog närmar sig också VM i bordtennis. För oss som älskar idrott på bord är ju detta lite mer än vad vi klarar av att ta in. Själv blev jag abrupt påmind om hur nära VM i Yokohama nu är av en god pingiskollega som också passade på att slänga in ett litet outsider-tips på tysken Timo Boll som slutsegrare. Här kommer en liten snabböversikt hur seedningen i VM ser ut på herrsidan.

Finalseedade
Wang Hao (Kina)
Ma Lin (Kina)

Semiseedade
Ma Long (Kina)
Timo Boll (Deutchland)

Kvartsseedade
Wang Liqin (Kina)
Vladimir Samsonov (Vitryssland)
Chen Qi (Kina)
Joo Se Hyuk (Sydkorea)

Intressant att notera 1...
... är att Timo Boll sprängt den fantastiska kinesiska kvartetten och tagit sig in på en fjärdeplats på världsrankingen. Det innebär att han inte kan möta Wang Hao, Ma Lin eller Ma Long förrän i en semifinal. Wang Liqin kan dock spöka till det för många. Timo Boll har spelat fantastiskt hela säsongen men har aldrig lyckats i ett stort mästerskap. I senaste VM blev han fullkomligt överkörd av Ryu Seung Min (Sydkorea) som han annars har klart plus på.

Intressant att notera 2...
... är att Ma Lin på senaste månadens ranking återtog andraplatsen på världsrankingen från wonder kid Ma Long. Därmed fick han tillbaka finalseedningen i VM vilket kan bli oerhört avgörande.

Intressant att notera 3...
... är att Hao Shuai, rankad åtta i världen, bara får spela mixeddubbel. Däremot får ynglingarna Zhang Jike, rankad 35:a och Xu Xin, 54:a, spela singel. Låter som en livsfarlig satsning inför framtiden av den kinesiska landslagsledningen. De båda kan överraska redan i år och lär vara med och dominera pingisen under komma decennium.

Intressant att notera 4...
... är att i och med Hao Shuais frånvaro ges den sista kvartsfinalseedningen till 9:e rankade Joo Se Hyuk, fantomdeffen som spelar huvudrollen i pingisfilmen Under the Spell. Kan han återupprepa något i stil med det han gjorde i Paris för sex år sedan?

Snart återkommer vi med de som ligger och lurpassar bakom de åtta högst seedade och så med svenskarna så klart. Men redan nu vill jag ha era tips!

3 kommentarer:

Kvarnen sa...

Jag sätter 100 kr på dubbeln Higgins/Ma Long! Någon som vill vara med och spela?

rikard sa...

Jag är med så klart.

Och håller delvis med...

O'Sullivan/Ma Long!

Anonym sa...

Sticker ut hakan och tippar Timo Boll och varför inte defensivgeniet Mark Selby som vinnare.

Sjatov