onsdag 15 april 2009

Därför älskar vi Ronnie

Vad är det som är så speciellt med Ronnie som gör att det inte går en dag utan att han nämns här på bloggen nu när VM närmar sig? Jo, här kommer en lång lista med orsaker till varför han slår an en alldeles speciell sträng i våra snookerhjärtan (och då bortser jag från mer subjektiva orsaker som t.ex. att han helt enkelt är coolast).

Underbarn
Åtta år gammal började Ronnie spela snooker, när han var tio gjorde han sitt första century (100 poäng eller mer i ett frame). De flesta snookerspelare lyckas aldrig göra ett century under sin livstid.

Pappan i fängelse
När Ronnie var 16 fängslades hans pappa för mord. Där sitter han än idag men nästa år kommer han ut, efter 18 år i fängelse. Under senaste året har han haft veckolånga permissioner och Ronnie har fått chansen att återknyta kontakten med sin pappa. Ronnie har sagt att han inte är i toppform men fast besluten att vinna VM i år för sin pappa och han ser redan nu fram emot nästa års VM då pappa kommer kunna finnas på plats.


Depressioner
Ronnie har brottats med depressioner under hela sitt vuxna liv. Han har fastnat i alkoholmissbruk och han har käkat Prozac. Nu säger han sig dock inte druckit en droppe på ett år och är också glad att klara sig utan Prozac.

Långdistanslöparen
Som en medicin mot sina inre demoner har Ronnie ägnat sig åt långdistanslöpning. Han är dessutom en makalös löpare som lär göra milen på ca 35 minuter. Han har berättat att en höjdpunkt i hans liv var att få träffa den etiopiska löpargudinnan Tirunesh Dibaba som blev djupt imponerad av Ronnies löpträningsprogram.


Oberäknelig
För några år sedan ställde Ronnie till med skandal då han gav upp en match mot Stephen Hendry utan förklarlig anledning långt innan den var avgjord. Det blev möten med snookerhöjdare och frågan var om Ronnie skulle få vara kvar på touren. "Det är ju problemet i en sån här liten sport. Ska man nacka gässen som lägger guldägg eller ska man vända och vrida på det lite grann? sa Kim Hartman.
Vid ett annat tillfälle tillbringade han mer eller mindre en hel match i sitt hörn med en handduk över huvudet medan motståndaren spelade.
Efter segern i första omgången i Masters i år berättade Ronnie att han bara dagar tidigare knäckt sin kö eftersom han inte ville spela snooker. Kön är en snookerspelares mest heliga ägodel som följer dem genom hela livet. Ronnie fick spela Masters med en lånad kö som han inte hunnit träna något med. Han vann turneringen i storartad stil...

Tidernas bästa spelare
Även om det finns några spelare med större meriter är de flesta snookerexperter överens om att Ronnie är den bäste någonsin spelmässigt. Hans trassliga bakgrund och hans privata problem sätter stundtals käppar i hjulet för hans spel men då han är som bäst står han i en klass för sig och framförallt har han ett spel som är en fröjd för ögat även för den oinsatte.
Hans nio 147-serier (flest av alla) talar sitt tydliga språk. Han har också tidernas tre snabbaste 147-serier med den från VM 1997 som den snabbaste någonsin på 5 minuter och 20 sekunder, en stöt var nionde sekund. Ett rekord som många menar aldrig kommer slås.

Inga kommentarer: