fredag 24 april 2009

Änglastämman

Musiken hamnar ju helt i skymundan av alla stora idrottshändelser som för tillfället belägrar jorden. Det är ju skrämmande att tänka på att Dylans nya album släpps på tisdag med tanke på hur lite förberedande snack det varit inför denna monumentala dag här på bloggen.

Hur som helst, idag lyssnade jag på Dylans storsäljande album från 1976, "Desire". Under den långa, långa berättelsen Joey slogs jag återigen till marken av de fullkomligt bedårande bakgrundstoner som Emmylou Harris skänker den och många andra låtar på albumet.

Emmylou visade ju sedan återigen, mer än 20 år senare, vilken makalös backupsångerska hon är då hon skänkte änglalika övertoner med sin mördande vackra röst på Ryan Adams mästerliga "Heartbreaker".

På sistone har jag använt hennes skiva "Wrecking Ball", en samling coverlåtar skrivna av bl.a. Dylan och Hendrix, på ungefär samma satt som en diabetiker använder sin insulinspruta. Här är titelspåret som är en Neil Young låt från albumet "Freedom" (1989). På Emmylous albumversion är gamle Neil själv med och bidrar med lite bakgrundssång som ett litet tack för alla Emmylous oförglömliga bidrag till andra artister.

Klippet går inte att "bädda in", som det kallas på youtube-språk. Så ni får använda den här länken:

Emmylou Harris and Spyboy - Wrecking Ball, live (Neil Young)

Inga kommentarer: