torsdag 15 januari 2009

Fosfor

Israel använder kemiska stridsmedel mot Gazas befolkning, fosforgranater, det är strängeligen förbjudet.


Kemi är inte min starka sida men söka på wikipedia kan jag:

"Vit fosfor självantänder snart om det förvaras i luft... fräter på blottad hud (och in i skelettet), och används därför i (vit-)fosforbomber... reagerar våldsamt med syre och bildar frätande oxider som reagerar under häftig värmeutveckling med vatten och med ämnen som kan avspjälka vatten. Även ångor av vit fosfor ger kroniska inre skador, lever- & njurskador benskörhet."

Fosfor antänder vid beröring, du börjar "brinna" om du nuddar fosfor. Det går inte att släcka med vatten. Hoppar du ner i en sjö fortsätter du fräta så fort du går upp ur sjön igen. Israel har själva erkänt att de använde fosforgranater mot befolkningen i Libanan 1982, nu gör de det igen.
Fast nu bombas t.o.m. FN-högkvarter med vit fosfor, mer uppenbart kan det ju inte bli och mer brottsligt kan det ju inte heller bli. Organet som ska upprätthålla internationella lagar angrips med vapen som samma organ har förbjudit.

Man tycker att det borde spikas upp tydliga rubriker om detta även på svenska nyhetssidor och inte bara nämnas lite i förbigående som i citatet i nedanstående inlägg. Rubriken för samma nyhet på Times nyhetssida var "UN in Gaza hit by 'white phosphorus' shells".

Man tycker att Herr Reinfeldt och alla andra statsledare åtminstone kunde knysta något när de mest grundläggande internationella lagarna så uppenbart bryts, annars blir ju dessa lagar inget annat än ett skämt. Fast det är väl dom redan.

Mer bildbevis:


1 kommentar:

Luddevig sa...

Carl Bildt har faktiskt skrivit om Gaza och Israel fyra gånger de senaste åtta dagarna på sin blogg Alla Dessa Dagar (http://carlbildt.wordpress.com/). Om jag får säga vad jag tycker så verkar han vara alldeles för försiktig, men det är vad som kan krävas.

Men vad kan man göra egentligen, om man vill ha ett direkt stopp? Eftersom detta endast är en upptrappning egentligen kan man knappast ta slut på ett 60årigt krig bara sådär. Såg just på en dokumentär om när Clinton försökte få Barak och Arafat att försonas, det verkar som att det sldrig kommer att komma en lösning.

Tänka sig, att religion kan vara så dumt!