fredag 10 juli 2009

Lantbrukspoesi

Jag föreställer mig att det bor en bonde i varje skåning. En godmodig jordbrukare som med bastanta gummistövelkliv klafsar fram i den själsliga lervällingen. Det är som om skåningarna lever lite närmare marken än vad vi andra gör. Av de, här i bloggen, hyllade skåningarna är det Ossler som är den som låter de skånska lantbrukarådrorna lysa igenom mest. Det är mycket jord och mylla i hans texter och musik.

"Dimman ligger tät över åkern,
den är nästan lika tät som den var då.
Från den svarta jorden stiger fukten,
som ett minne över gångna svåra år.
Klockorna i tornet var tysta då som nu
och hundarna här, vaknar aldrig före sju."

Jorden får liksom vara med och berätta historien, "set the stage" så att säga. Den har en egen karaktär, ett eget liv.

"Du sa att vinden ifrån öknen når
längre än man tror
Sveper sand utöver bygden här
ingenting kan gro
Jag vill hem till mor"

Orden kommer från en rödgråten skåning som lever på främmande mark och ser hur sanden förstör möjligheterna för myllans liv att spira. I nästa vers är öknen utbytt mot tundran och sanden mot frost. Det spelar ingen roll var det är, om det är varmt eller kallt, sand eller snö, skåningen längtar hem till sin tempererade lövskogsregion på Sveriges sydspets där bokens stam glänser likt elfenben och rapsblommorna skjuter upp ur den svarta, fuktiga jorden likt solstrålar.

"Med min ena hand mot himlen och den andra ner mot dyn"

Man måste vara skåning för att rikta den nedåtriktade handen mot dyn istället för mot marken. Det är ingen vacker, högtravande romantiserande poesi, som den jag själv lallade iväg med i stycket ovan. Det är bara rak, enkel, lerig lantbrukspoesi.

Men det är ju det som är så underbart med en riktig textförfattare, vi får bilder, ord, perspektiv och stämningar som vi aldrig skulle få uppleva annars. Vi är alla lika taskigt dömda att genomleva våra dagar fängslade bakom samma gamla ögon och med samma unkna perspektiv. Men tack vare konstnärerna får vi i alla fall en inblick hur världen skulle kunna se ut ur någon annans ögon. T.ex. genom en skånings lantbrukarsjäl.

Inga kommentarer: