fredag 24 juli 2009

Sathiyan Gananasekaran

UEM har knappt hunnit avslutas innan nästa stora ungdomsturnering drar igång, de asiatiska ungdomsmästerskapen. Medan UEM ger en fingervisning som morgondagens europeiska stjärnor ger asiatiska ungdomsmästerskapen en förhandsvisning om morgondagens världsstjärnor.

På herrsidan får väl Japan, Sydkorea, Taiwan och Kina ses som de fyra stora nationerna som det hela står mellan och det är också just dessa fyra nationer som ska mötas i semifinal i juniorklassen. Men oj, oj, oj, oj så nära det var en ordentlig, sabla, brakskräll.

Japanerna som producerar supertalanger på löpande band mötte i sin kvartsfinal hemmanationen Indien. En match där det kan tyckas borde räcka med att ställa in ett par japanska skor i hagen. Men 16 år gamle Sathiyan Gananasekaran, rankad 63:a började med att komfortabelt besegra självaste Jin Ueda, två år äldre och rankad som 14 på Juniorvärldsrankingen. Japan vände sedan till 2-1 innan det var Koki Niwas tur att stånga skallen mot den till synes orubblige Gananasekaran. Seger 11-9 i skilje till indiern och en femte avgörande match. Där fick Jin Ueda sin revanch men han vann med 11-9 i skiljeset mot Soumyajit Ghosh. Jätteskrällen var så nära att jorden fortfarande vacklar lite i sin omloppsbana.

Gananasekaran, lägg det namnet på minnet.

Även Taiwan var tungt pressade mot Iran. Den iranske stjärnan Noshad Alamiyan som skrämde slag på hela pingisvärlden i JVM tog båda sina matcher, bl.a. mot Taiwans stora stjärnnamn Chen Chien-An. Således tvingades också Taiwan till en femte avgörande match som dock vanns komfortabelt.

Bakom de allra största dominanterna verkar pingisen bli allt mer global. Det gillar vi.

Kina ställer som vanligt inte upp med bästa laget, men nu vet jag inte vad de håller på med. Yan An är med men sedan måste de lämnat sina 10-15 bäst rankade hemma, minst. Jag hittar inte ens de flesta av namnen. Givetvis är de livsfarliga ändå. Japan använder sig inte av gudabenådade Kenta Matsudaira och spelar med kadetten Koki Niwa i juniorlaget. Sydkorea däremot spelar med sina starkaste kort, inte minst Seo Hyun Deok som dängde till Pär Gerell ordenligt i VM och sedan slog ut Chiang Peng-Lung.

Så jag tippar Sydkorea som vinnare. Men det blir väl Kina som vanligt.

Inga kommentarer: