fredag 6 februari 2009

"Mänska, är du för eller emot tillslut?"

Idag börjar Melodifestivalen. Så idag börjar Idiotvinds största hatkampanj hittills.

Nu finns det dom som tycker det är jättedumt att reta upp sig över något så fånigt som Melodifestivalen, att det bara är att strunta i den om man nu inte tycker om den. Fel!

För det första är ju inte det så lätt eftersom radio, TV, tidningar och internetsidor under de närmsta månaderna kommer spy ur sig all Melodifestivalgalla, trycka ner den i vår halsar tills vi inte längre kan andas och lägga all annan nyhetsrapportering på is.

För det andra går det helt emot Idiotvinds policy. Jag har sagt det förr och jag säger det igen ”with our silence, we vote for continuation”. Melodifestivalen är ett gift i vårt samhälle, en symbol för allt som är fel inom dagens musikindustri.

Vad är det då som är så fel? Är det att man tävlar i musik?

Nej. Felet är att den inte har något med musik att göra. Det är en tävling i mediautrymme. Ett skivbolagens pr-jippo. En plastig, glittrig, neonskinande, ytlig, lögnaktig fasad där alla människor är perfekta med bländvita, permanent påklistrade, colgateleenden och en frisyr som det lagts ned tio gånger så mycket själ, möda och fantasi i än låten som de framför.

Så nu tar vi ställning. Mot den tomma, geggiga, falska sörja av musik skapad för ekonomisk profit som är Melodifestivalen. För musik som berör, som betyder något, som säger något som fötts ur ett kreativt sinnes behov att uttrycka sig.

“You’re either with us, or against us”

eller som det heter på italienska

“O con noi o contro di noi”

Det är nu exakt 30 år sedan Pimme, Gurra och Fjodor beklagade sig över musiken som strömmade ur radion. Tänk om de vetat att det bara skulle bli värre och värre. Nu finns den inte bara i radion, den finns i alla våra mediakanaler, ”det bara strömmar in, det kommer aldrig ut”. Man behöver inte ens höra, det räcker att se för att känna ”hur det kryper”.

Inga kommentarer: