torsdag 19 november 2009

Konstapel Bekele

Lite handlingsförlamad av någon slags bakterie har jag spenderat ett par förmiddagar framför TV-apparaten medan jag lojalt hejat på de vita blodkropparna mot vad det än är de slåss mot. Jag har konstaterat att SVT:s nyhetsmorgon är proffsigt, seriöst, lugnt, trevligt och ständigt kunskapsutvecklande med sympatiska, orubbliga och värdiga programledare medan TV4:s nyhetsmorgon är en kacklande hönsgård med veliga programledare som babblar i ett, avbryter varandra och bara ägnar sig åt pyssel, inredning, matlagning, bjuder in "trendexperter" och har "kärlekstema" där de gör långa reportage om par som satt ett hänglås på en bro.

Men jag har också kommit på en genial idé som slog mig då jag tittade på en brittisk version av Cops på TV4 "Sport". Det är pinsamt att se poliserna ta upp jakten på brottslingarna till fots. Får de aldrig lära sig springa i polisskolan? Alla har plågsamt tunga steg, många är åldersstigna och lite bekvämt korpulenta, andra är alldeles för muskulösa och bastanta och alla är fullastade med vapen, batonger, radioappareter och allt vad det är.

Odågorna är ofta unga och pigga. En grabb hoppade i farten ur bilen han körde, ramlade, blev påkörd av den jagande polisbilen så att hans skor flög av och slungades ett tiotal meter (!) och ändå lyckades han kuta ifrån polisfarbrorn som moloket fick stappla tillbaka till sin bil flåsandes och frustandes som ett sjölejon.

Då slog mig snilleblixten att polisen borde ha en löpkår. Löpspecialiserade poliser, en i varje patrullbil, som sitter där uppvärmda i löparskor med en energidryck och bara väntar på att få hoppa ut och få sig lite motion. Spänstiga, uthålliga atleter som kan hoppa över staket och som tröttnar långt efter den där nerknarkade biltjuven de jagar. Det är ju liksom inga elitidrottsmän det handlar om att jaga ifatt.

Det är nästan otäckt vilken kapacitet min hjärna måste besitta då den kan knäcka såna idéer samtidigt som den angrips av fientliga virus.

Inga kommentarer: