söndag 1 augusti 2010

Dylan Top 100: 4

4. A Hard Rain’s A-Gonna Fall (The Freewheelin’ Bob Dylan, 1963) [23]

The truth rang out so loud in his wordsArlo Guthrie

Alla känner vi till ordspråket som säger att en bild säger mer än tusen ord. Inte lika välkänt är ordspråket som säger att varje rad i A Hard Rain’s A-Gonna Fall säger mer än tusen bilder. Inte desto mindre är det helt sant. En vän till Dylan som var närvarande då låten hamrades ned på en skrivmaskin av märket Remington har berättat den bara forsade ur honom.

1962 höll John F Kennedy sitt första State of the Union-tal. Han gjorde det genom att berätta att han varit på en resa. Att han sett hur människor världen över såg upp till USA för dess välstånd och glimrande ideal, samtidigt gav han en bild av USA som ett välmående land fyllt av hopp och framtidstro. Dylans A Hard Rain’s A-Gonna Fall har av vissa setts som ett svar på Kennedys tal och handlar också om en resa. Han börjar med frågan:

Oh, where have you been my blue eyed son?
Oh, where have you been my darling young one?

Frasen som med viss modifikation inleder samtliga fem verser i A Hard Rain’s A-Gonna Fall kan spåras till den gamla traditionella skotska balladen Lord Randal. Även melodin är hämtad från den skotska balladen som börjar: ”O where have you been, Lord Randal, my son?/And where have you been, my handsome young man?”

Dylan använder den gamla frasen för att ställa de fyra frågor som inleder de fyra första verserna. Var har du varit? Vad har du sett? Vad har du hört? Vem har du mött? Svaren får vi genom en kaskad av drömlika, hemska, vackra, olycksbådande och gripande bilder. Dylan har berättat att varje rad egentligen är inledningsraden på en hel låt. Bilderna berättar om en värld där orättvisor, tragedier, ödeläggelse och fasor har stigit likt ett illavarslande tidvatten som, enligt berättaren som bevittnat allt detta, snart kommer leda till någon slags apokalyptisk katastrof för den förfallna mänskligheten genom ett ”hard rain”.

A Hard Rain’s A-Gonna Fall har sedan sin födsel blivit misshandlad av feltolkningar då en allmän uppfattning har varit att låten handlar om kärnvapen, att ”hard rain” skulle betyda kärnvapnens attack och världen som beskrivs skulle vara vad som fanns kvar efter attacken. Det är ett endimensionellt, trångt och platt synsätt som kraftigt underskattar verkets astronomiska innehåll men som dock har visat sig ytterst seglivat trots att Dylan redan 1963 förfäktade denna tolkning och med en nyfödd artists öppenhjärtighet försökte förklara vad han egentligen menade.

Den femte versen, som lyfter sången till en än högre och tidigare okänd nivå då de fyra första redan befann sig på den absoluta toppen, inleds med frågan: Och vad ska du göra nu? Den unge, blåögde antar en slags profetisk gestalt och berättar att han ska ge sig tillbaka ut innan regnet börjar falla. Avslutningen består av några av de mest uttrycksfulla och fantastiskt klingande rader som tillsammans med musiken skapar något helt enastående:

And I'll tell it and think it and speak it and breathe it
And reflect it from the mountain so all souls can see it
Then I'll stand on the ocean until I start sinkin'
But I'll know my song well before I start singin'
And it's a hard, it's a hard, it's a hard, and it's a hard
It's a hard rain's a-gonna fall.

1 kommentar:

Benke sa...

Ännu en fantastisk skildring i Dylan-odyssén.

Tänkte bara påminna om att det är den 2 augsuti idag. 25 år sedan Imperiets livespelning i Västerås. I tio års tid har jag lyssnat igenom spelningen på varje årsdag. Många låtar som får nya dimensioner. En bagatell som "vad tror du hon vill ha" lyfts till oanade höjder. Roadhouse Blues framförs med sån ursinnig kraft att halva Västmanlands energibehov kunde ha täckts långt in på 90-talet om någon kunnat fånga upp urkraften. Och den kanske absoluta höjdpunkten är de första 10 sekunderna av "Blå himlen blues", det där gnisslet som spricker ut i ett så oerhört sorgset vemod att man tror att hela världen just gått sönder och väntar på en läkande hand.