fredag 26 november 2010

Ondskan personifierad

Apropå om "frihetens land" så är det ju lite lustigt att den nu 91-årige människorättskämpen och folksångaren Pete Seeger kallades till förhör 1955. Anledningen var att han uttryckt vänsterorienterade politiska åsikter.

Han fick frågor om sina politiska, religiösa och filosofiska åsikter och vad han röstade på i senaste valet. Pete vägrade dock svara på frågorna genom att åberopa det första tillägget i den amerikanska konstitutionen som bl.a. skyddar åsiktsfriheten.

Han dömdes för "contempt for congress" och var under några år tvungen att meddela myndigheter varje gång han skulle lämna sin hemort. 1960 dömdes han till 10 års fängelse för domstolstrots och samma år krävde en konsertarrangör att han skrev på ett avtal innan han gick på scen där han lovade att inte uttrycka några kommunistiska åsikter. Han vägrade. Han och hans grupp The Weavers svartlistades dessutom från en mängd radiostationer, deras skivor bannlystes från skivaffärer och det var omöjligt för dem att få några spelningar.

In the land of the free and home of the brave alltså.

Det var så de jobbade, "världens största demokrati", eftersom de var lite oroliga att frihetens land annars skulle bli som Sovjet där staten inkräktade på folks frihet och kontrollerade vad medborgarna fick tycka, tänka och säga... .... ....

Jag säger det igen: ...

Det är t.o.m. värt lite extra punkter och betänketid trots att det bryter mot svenskans skrivregler: ...................

Här har vi honom - hotet mot friheten, den gudlösa kommunisten, stalinisten, som vill göra USA till en militärdiktatur, ondskan personifierad helt enkelt - sjungandes sin klassiska kommunistiska kampsång Where have all the flowers gone. Akta så att ni inte blir förhäxade av hans kommunistiska lockrop:

Inga kommentarer: