måndag 8 februari 2010

Konkurrens

Kineserna tycks ägna sig åt någon uttagningsturnering inför Lag VM i vår. Sjukt spännande. Det är här Lag VM avgörs kan man säga. Att Kina vinner vet vi, men vilka kinseser som kommer vinna, det är frågan. Så nu kastar jag mig handlöst in i den kinesiska pingisvärlden, badar i alla kinesiska namn och deras bländande perfektionism och överlägsenhet vid pingisbordet.

Det oroar mig lite att Hao Shuai gick till final. Han ska väl inte med till VM? Det kan tyckas hopplöst svårt att ta ut ett kinesiskt landslag när man har den breda spetsen som kineserna har. Men det är det inte, ifall Liu Guoliang och den kinesiska landslagsledningen har några som helst problem att ta ut laget så kan de bara kontakta mig så löser jag allt.

Truppen Kina skickar till Lag VM i Moskva ska se ut så här:
Ma Long
Xu Xin
Zhang Jike
Wang Liqin

Det är kärnan. Jag har hört att truppen får innehålla sex spelare så då slänger vi in Chen Qi och så kan väl Hao Shuai få följa med också då. Han ser ju trots allt rätt vass ut nu mera. Men någon annanstans sägs det att det ska vara tre uttagningstävlingar så då ska inte Hao känna sig säker än.

Nu vann i alla fall Xu Xin den första uttagningstävlingen efter att ha slagit ut Ma Long i kvart, Wang Liqin i semi och Hao Shuai i final. Så chanserna för att Xu Xin kommer med måste vara bra. Kanske innebar segern att han är klar?

Wang Liqin slog ut Zhang Jike i sin kvart. Kul för gamle Wang att få revanch och sätta dit en av de unga supertalangerna efter ett gäng förluster. Hoppas det hjälper honom in i laget utan att det ställer till det för Zhang.

Ma Lin och Wang Hao åkte i kvart mot Chen Qi respektive Hao Shuai.

Jag tror jag nämnt det förut men pingisen den nya generationen kineser spelar är helt galen. Här är ett klipp från uttagningen, det räcker att se första bollen för att du ska hålla med mig. Men stänger du av efter första bollen är du dum i huvudet.

7 kommentarer:

Sedel sa...

Ma Long, Xu Xin, Wang Liqin och Ma Lin. Där har vi guldlaget. De två andra som kommer med är antagligen Ma Lin och Chen Qi.

Sedel sa...

Skrev fel, menade att Zhang Jike kommer med som den femte deltagaren.

rikard sa...

Mm, det är inte omöjligt. Men då gör den gamle Liu fel.

Ma Lin spelar 00-tals pingis (knappt det) men det är 10-talet nu, då håller det inte att ha sådana uppenbara svagheter som Ma Lin har. Spelare som Zhang Jike och Ma Long är kompletta.

I England blev Ma Lin totalt krossad av Ma Long, i China Open och i Pro Tour Grand Finals skickade Zhang Jike ut honom och nu hade han inget att hämta mot Chen Qi.

Ma Lins tid är förbi.

Sedel sa...

Såvitt jag har förstått det är Ma Lin lite av en favorit bland coacherna, detta är till stor fördel när coacherna väljer ut de två sista spelarna. Och jag svårt att se Shuai komma med i truppen. Tror även Zhang får det tufft att komma med, bästa fall som spelare nr 6.

rikard sa...

Nä, coacherna lär inte välja Hao Shuai, men han var nära att vinna nu, nästa gång kanske han går hela vägen...

Hur starkt står Ma Lin bland coacherna? Om han inte vinner en match under uttagningarna, då måste det vara svårt för coacherna att ta ut honom...

Vet vi säkert att truppen kommer bestå av 6 spelare? Tre vinnare i uttagningarna plus två coachval, det blir ju bara fem...

Sedel sa...

Låt oss säga att det kommer med fem st. Men om man drar den här jämförelsen då. Ma Lin har relativt bra statistik mot diverse topp spelare i Europa och övriga Asien.

Må så vara att hans spel är ute. Men det hindrar honom inte från att spöa "de gamla" europeiska spelarna eller de unga japanerna och sydkoreanerna.

Vi får vänta och se helt enkelt hur de två sista uttagningstävlingarna slutar. Något som kommer bli ännu mer intressant att se är vilka Sydkorea satsar på i detta mästerskap.

Gammal blandat med nytt eller kommer den nya generationen med See Hyon Deok i topp få ta större plats? Vad tror du?

rikard sa...

Mycket intressant, för intressant för att diskuteras här i skymundan.

Jag slänger ihop ett inlägg om det omedelbart.