torsdag 15 april 2010

It' All Over Now (Baby Blue) II

Publikhavet har blivit uppretat som när man sparkar till en myrstack. Folkmusikens ikon, huvudnumret, avslutningsnumret hade klivit upp på scenen på Newport Folk Festival inför en gränslöst förväntansfull publik och spelat elektriskt! Med ett band! Rock n' Roll! Skandal! Burop! Kaos! Inte nog med det, efter bara en kvart hade han lämnat scenen! Under burop och visslingar tigger konferenciern om att han ska komma tillbaka.

Det gör han, ensam. Med en akustisk gitarr. Oro och tumult råder än efter den våldsamma sparken men ett jubel sprider sig lavinartat bland folkmusikens alla tusentals anhängare därute i mörkret. Deras hjälte är tillbaka. Likt en Messiasgestalt, förrådd av sina egna, har han återvänt. Nu blir allt som det ska. "The spokesmen of the generation" ska tala till dem igen. Det är knäpptyst, andäktigt.

"You must leave now/take what you need you think will last/but whatever you wish to keep/you better grab it fast"

Och så kastar han sig upp, det känns som hundra oktaver, med en röst som måste klyva protoner med sin kristallklara skärpa:"

"Look out, the saints are comin' through!
and it's all over now, baby blue"


Att se det ger en känsla av något övernaturligt. Dylans omisskänneliga profil som avtecknar sig mot den becksvarta bakgrunden. De hungriga skuggorna som slukar Dylans ansikte vid minsta rörelse, förvandlar hans ögon till kolsvarta tomma hålrum. Mot slutet zoomar kameran ut och visar Dylan som en liten, brutalt ensam människa i det oändligt, stora, svarta intet.

Han står där med sin gitarr och sin röst framför tusentals och åter tusentals människor som plötsligt blivit tysta som glesbygdsnätter. Alla, precis alla i publiken, de som jublade såväl de som buade åt rockmusiken, de som egentligen är i Newport för att se Pete Seeger och Joan Baez, till och med den där republikanske svågern som följde med bara för att fätsmön tjatade, alla håller de andan.

Sånt här händer inte längre. Ett lika dramatiskt och fulländat framträdande kommer aldrig mer inträffa. Rösten lyfter igen och tycks klyva självaste mörkret:

"Strike another match, go start a new!
and it's all over now, baby blue"

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fan. Blev riktigt sugen på att se framträdandet efter dina lovord, men så var det ju borttaget :(

HS

rikard sa...

Va!? Vad händer? det funkade ju för några timmar sedan...

Så kan vi inte ha det.

rikard sa...

Nu är det fixat!

Om än bara temporärt kanske...