tisdag 15 december 2009

Woodyglimt i glasbur

Först vill jag bara slå ett slag för den trevliga radio som sänds från en glassbur utanför Storan i Göteborg. Ett välgörenhetsprojekt som samlar in pengar för att bekämpa malaria. Tre programledare med den genomtrevlige Timbuktu i spetsen sänder dynget runt hela veckan och SVT2 sänder direkt 17-18 timmar om dygnet.

Hur som helst, den också så genomtrevlige Håkan Hellström har donerat en signerad gitarr som auktioneras ut till högst bjudande. Den visades nyligen upp i studion och där kunde alla vi tittare konstatera att Håkan inte bara signerat gitarren utan också skrivit "This guitar kills boredom" på den kurviga träkroppen.

Det är ju sånt som bara måste tas upp här i bloggen då ett av bloggens uppdrag är att ständigt leta efter de spår av influenser och inpirationskällor som ligger dolda i artisternas och konstnärernas skapelser.

Nu vet vi att Håkan har någon slags koppling till den gamle amerikanske rättskämpen och folksångaren Woddy Guthrie. Mannen som mer eller mindre på egen hand var anledningen till att Dylan plockade upp en akustisk gitarr och inledde sin . Utan Woody hade vi inte haft någon Blowin' in the Wind, A Hard Rain's A-Gonna Fall, The Times They Are A-Changin' osv.

Budskapet Woody bar på sin gitarr var dock lite mer skarpladdat än Håkans, men det var andra tider.

Inga kommentarer: