tisdag 8 december 2009

Junior VM börjar

Nu börjar Junior VM. Det är en rasande intressant turnering. Den är inte utan svenskintressen, tvärtom. Flera svenska namn är med som det ska bli tokspännande att följa. Men samtidigt handlar det om så mycket mer. JVM är som en liten spåkula där vi får se morgondagens mästare redan idag.

För sex år sedan skickade Kina ett par taniga 15-åringar som hette Zhang Jike och Ma Long till JVM. Idag är de två fullvuxna pingisdemoner, övermänskliga i all sin fulkomlighet vid bordet. I år skickar Kina 17-åringen Fang Bo, 16-åringarna Yan An och Song Hongyuan och så Lin Gaoyuan, född den 19:e mars 1995. Det ska bli otroligt intressant att se vad en en kinesisk 14-åring kan ställa till med bland världens bästa 18-åringar.

Men de fängslande frågorna är så många fler...

...hur ska det gå för Japans mastodonttalang Koki Niwa?

...kan Indiens hopp och bloggbekantingen Sathiyan Gananasekaran sätta maktbalansen i gungning?

...Sydkoreanerna brukar vara heta, kan de utmana kineserna i lagtävlingen?

...kan europeiska hopp som Le Breton, Lauric, Kosiba, Franziska, Översjö och Karlsson stå upp mot asiaterna?

...har den gode Hampus något att hämta?

Tyvärr, tyvärr, tyvärr saknas en del stora namn. Ingen Seo Hyun Deok och famförallt ingen Kenta Matsudaira, det gör att det blir betydligt svårare för Sydkorea och Japan att ge sig in i guldstriden. Men å andra sidan lämnar också Kina några av de stora namnen hemma.

Och å den tredje sidan ger jag blanka fan i vilket land talangerna kommer från, jag vill bara se morgondagens stjärnor så att jag kan sitta där om några år när de dominerar världspingisen och minnas tiden då de inte var mer än små pingisdemonvalpar.

Inga kommentarer: