fredag 10 december 2010

Maskerad och insnöade tyskar

Apropå att Idiotvind nyligen slog några små försiktiga slag för den till synes självklara yttrandefriheten så är ju den senaste tidens händelser fascinerande. Då gällde det Pete Seeger och Judas Priest, nu gäller det massmedia.

Häpnandsväckande är ett svagt ord för att beskriva det faktum att det helt plötsligt talas helt öppet om att tysta, stoppa, gripa och åtala massmediala aktörer. Jag tror inte vi hunnit omfamna den historiska signifikans de senaste veckornas händelser har.

Ledare för "demokratiska stater" gör inte ens, som de brukar, ett försök att dölja sina avsikter. Helt öppet jagar, angriper och fördömer de en organisation som inte gjort något annat än en lyckad källsökning - research som jag tror det heter inom journalistvärlden. På så sätt raserar de den mest fundamentala grund som staterna de valt att leda står på.

Helt plötsligt, utan att tveka, har de kastat den förklädnad av "demokrati" och "liberalism" och allt de påstått sig vara och visat sitt sanna jag. Förvisso är vi många som aldrig lurats av deras maskeraddräkter, det har varit en rätt genomskinlig förklädnad, men att de skulle avslöja sig själva bara så där, till synes helt utan skam...

Häpnadsväckande är som sagt bara förordet.

Apropå häpnadsväckande. Jag kollade på finalen av fåniga Wolksvagen Cup. Timo Boll besegrade Ma Lin. Det är väl häpnadsväckande i sig men både resultatet och spelet bleknade då jag hörde hur de tyska arrangörerna i en setpaus spelade Cotton Eye Joe med Rednex. Fortfarande!? Har dom inte kommit över den än? Vad håller dom på med i Tyskland? Kunde vi inte ha lämnat den på 90-talets avskrädeshög?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, men vad ska de göra, regeringarna? De har ju byggt upp sin strategi och metodik på hot, hemligheter och lögner. En lögn kan man släta över, men vad gör man när tusentals lögner avslöjas samtidigt? Ler? Nej, förklarar krig. De kommer att förlora, men som vanligt göra en massa skada på vägen.

rikard sa...

Ja, jag känner revolutionens vindar blåsa i luften. Men vi behöver inte samlas utanför Bastiljen med våra högrepar den här gången. Vi kan stanna framför våra datorer.

Behändigt.