tisdag 21 december 2010

"Diktaturens kreatur"

Ok, Europas "sista diktatur" visade sitt fula ansikte i söndags. Nu gäller det Fidde! Folket har valt dig att leda vår nation, så tala nu kraftfullt med nationens enade röst. Du kan få ett litet tips, så här gjorde din föregångare 1975 då han inte uppskattade diktaturen i Tjeckoslovakien:



Nu kräver jag inte att du ska komma med lika fantastiska formuleringar... "så talar diktaturens kreatur till varandra"... sånt är överkurs. Vi kräver inte heller att du ska våga uttala dig lika kraftfullt och provocerande giftigt - för guds skull - vi får ju inte bli osams med diktatorn. Men även om vi inte förväntar oss att du visar Palmes mod, vilja, engagemang och givetvis inte hans enastående förmåga som talare så kan vi väl få höra något i alla fall? Ett "aja baja" åtminstone?

2 kommentarer:

max sa...

Har du läst biografin om Palme? Skriven av Henrik Berggren?

rikard sa...

Nej. Min far läste den under julen vet jag, verkar vara ett gediget arbete. Tydligen får man där lära sig att begreppet diktaturens kreatur var hämtat från Victor Hugo och De tre musketörerna.

Sånt finner jag fascinerande. Ungefär som när man lär sig att Dylans A Hard Rain's A-Gonna Fall är sprungen ur den traditionella skotska balladen Lord Randall.

Har du läst den? Rekommenderas den?