måndag 13 december 2010

Kinesisk ungdomlighet

Jag har inte kommenterat Junior VM någonting.

Egentligen skulle jag bara vilja säga en sak. Lin Gaoyuan, den kinesiske silvermedaljören i herrklassen, bakom den kinesiske guldmedaljören Song Hongyuan men före de kinesiska bronsmedaljörerna Wu Jiaji och Zhou Yu, han är 95:a. I JVM fick 92:or vara med.

Vi är ju alla imponerade över den japanske supertalangen Koki Niwa, som var toppseedad i JVM, född 1994. För att inte tala om hur fascinerade vi är över vårt svenska hopp Hampus Söderlund, också 94:a.

Men Lin är alltså 95:a och har tre år kvar i klassen. Och då vet de fan om han är bättre än Yin Hang, en annan kinesisk 95:a som, och nu blir det otäckt, slog ut Chen Qi i kinesiska mästerskapen tidigare i år. Jepp, den Chen Qi som tillhört världseliten de senaste fem åren.

Finns det inga äldre kineser som är ännu bättre? Jodå. Men några av de bästa 93:orna, Yan An och Bo Fang, som egentligen har ytterligare ett år i klassen, de var med förra året och möttes i finalen. Så nu var det väl nästa generations tur.

Kineserna beskylls ibland för att fiffla med åldrarna. Att 93:or egentligen är 91:or och så vidare. Spelar det egentligen någon roll?

Det sägs att fusket sker på regional nivå för att de olika provinserna ska få in sina spelare på de bästa elitpingisskolorna. Kan det vara så att landslagledningen har koll på det här och bara låter de som har rätt ålder inne spela? Att Yan An och Bo Fang är 91:or och därför inte togs ut, därför att kineserna vill vinna utan fusk. Jag menar, vad har de egentligen för anledning att fuska?

Här är årets final i Junior VM:

Inga kommentarer: