tisdag 7 juni 2011

"The decline of western civilisation"

Det bästa med en ledig dag är att man hinner börja morgonen med att sätta ihop en ordentlig låtlista för hela dagen. Hade alla tillåtits börja sina dagar på det sättet hade det inte funnits några krig eller någon schlagermusik här i världen. Dagens lista sträcker sig från allt mellan Ed Harcourt och Dio, från Dolly Parton till Fläsket Brinner.

På tal om schlager. Jag brukar inte kolla på Vem Vet Mest? eftersom jag inte står ut med programledaren. I ett program fällde han en nedlåtande kommentar om Dylan. Men igår såg jag ett avsnitt. I finalomgången kom det fyra musikfrågor. Tre var schlager. När en av de tävlande inte tryckte på frågan vad Charlotte Perellis låt 1999 hette, renderade det i en kommentar från den obehaglige programledaren:

- Oj, schlager verkar inte vara din grej, du tryckte inte ens...

Det var alltså något alla förväntades kunna? Den fjärde frågan var vilken engelsk stad Beatles kom ifrån...

Är det där vi hamnat? Musikfrågor är likställt med schlager där frågorna handlar om någon detalj. Och ska man våga sig ut bland den övriga musiken ställs en fråga om världens kändaste band på en nivå som känns lite för lätt ens för ett barnspel.

Så här lät musikfrågorna för snart 30 år sedan. När man hör frågorna och ser när gäster som Robert Plant och Dave Gahan visar vad de kan inser man att civilisationens utveckling i västvärlden har tvärnitat och backar nu i hög hastighet. En lätt Dylanfråga kommer redan som andra fråga...

1 kommentar:

Rock N´Rolf sa...

Tycker iofs. att både programmet och programledaren är fantastiskt bra! Men idag gjorde han bort sig lite när han påstod att vår Svenska bordtennisstjärna Jörgen Persson kommer ifrån Mölndal!

Tycker ofta att Richard Olsson briljerar när han verkar kunna det mesta av allt! Men som vanligt när det gäller tv så är man antagligen jävligt lurad!