fredag 28 januari 2011

"Don't stand in the doorway"

Jag hade tänkt kolla på handboll ikväll. Men istället sitter jag klistrad framför Al Jazeeras engelska kanal och ser hänfört livesändningar från upproren i Egypten där folkmassor, pansarvagnar och brinnande militärfordon fyller skärmen. Folkets potentiella styrka är fascinerande. Det är märkligt att den inte vaknar till liv mer ofta.

En hel regim, uppbackad av en militärstyrka med beväpnade tårgas, batonger, vapen och pansarvagnar. De har absolut ingenting att sätta emot om beslutsamheten, viljan och uppslutningen är stor nog. Det finns hundratals exempel i historieboken, nu sitter jag och ser live vad som kommer skrivas om i morgondagens historieböcker.

Det är en omtumlande känsla att känna att man sitter mitt uppe i vad som kommer bli historiska skeenden. Allt annat krymper i betydelse. Obildade idioter, hjärntvättade av massmedia kommer göra något rasistiskt av det och hävda att det är typiskt temperamentsfulla araber att springa ut på gatorna i vrede. De skulle se en livesändning från Engelbrektsupproret, Dackeupproret eller franska revolutionen. Är missnöjet stort nog vaknar folket, det kan vem som helst med kompetensen att läsa en historiebok konstatera.

Come senators, congressmen
Please heed the call
Don’t stand in the doorway
Don’t block up the hall
For he that gets hurt
Will be he who has stalled
There’s a battle outside and it is ragin’
It’ll soon shake your windows and rattle your walls
For the times they are a-changin’

Och här sitter vi hemma framför datorn och svär åt lögnare som Billström och inkompetenta dårar som Regina Kevius och känner oss maktlösa. Så fan heller. Vi viftar bort dom som små spyflugor om vi bara vill. Det är en uppmuntrande tanke.

Fast nu sänder itTV Wang Liqin så nu får egyptierna vänta lite. Men Idiotvind hejar på dem och sänder ett inspirerande hejarop:


Bob Dylan - The Times they are A-changin' -1965

Inga kommentarer: