onsdag 19 januari 2011

Årskrönika 2010

Eftersom den nya Pro Tour säsongen nu drar igång i Slovenien passar Idiotvind på att i sista stund sammanfatta bordtennisåret 2010.

Årets svensk
Han har redan prisats som Västsveriges bäste herrjunior och röstats fram till Årets pingispersonlighet på Pingis-Anger Management. Men det är utmärkelser som lär blekna då han nu prisas som Årets svensk av Idiotvind. Särskilt imponerande tycker vi hans andraplats i Österrikes U21 var då han på vägen slog Tregler, Ionescu, Koki Niwa och Patrick Franziska. Stort grattis Mattias Karlsson!


Årets europé
Hur skulle det kunna bli någon annan än Timo Boll? Han förlorar typ aldrig. Vann såklart allt i EM, slog självaste Ma Long i Lag VM finalen och rankas nu mer som världsetta. Inte illa, för en europé. Han är dessutom nästan overkligt trevlig och sympatisk och är i stort sett enda pingisspelaren som ofta bjuder på ett kamratligt handslag efter matcherna tillsammans med ett pojkaktigt, ärligt leende som säger; "kors vad vi kämpat bra nu, båda två, vilken härlig match, visst jag vann, men du är så duktig och kunde lika gärna vunnit och det viktigaste är ju ändå att vi har haft roligt tillsammans".


Årets nykomling/Årets skräll
I år slår vi ihop de två kategorierna. Därför att Lee Sang Su slog båda utmärkelserna i samma smäll då han som förste kvalspelare någonsin lyckades med bedriften att gå hela vägen och vinna en Pro Tour turnering. Det skedde i Slovenien i januari förra året då den unge koreanen visade upp ett spel som var som en dröm att bevittna. Toksnabb, vansinnigt tekniskt drillad, klipsk, kylig och dödligt effektiv med en väl uttänkt spelstrategi.



Årets gnäll
Tysken Bastian Steger skämde ut sig på alla tänkbara vis då han blev brutalt utspelad av Kenta Matsudaira i första omgången av Austrian Open i höstas. Den gamle Bastian tycktes ha otroligt svårt att acceptera att den unge japanen helt enkelt var betydligt snabbare och bättre och frustrationen syntes tidigt i matchen. Då racket flög och tysken började håna domaren var råget måttat. Årets gnäll är du Bastian.



Årets comeback
VM-guld 2009, tjock, ointresserad och jättedålig i början på 2010. I direktsänd kinesisk TV stod han med tårar i ögonen och fick höra coach Liu Guoliang såga hans dåliga form. Vi var många som hade räknat bort Wang Hao. Men så plötsligt stod han i final i German Open och lite senare blev han uttagen till World Cup där han gick hela vägen till en seger. En mäktig comeback av en av pingisvärldens mest spektakulära spelare.



Årets vändning
Champions League och sju jobbiga matchbollar mot sig mot den unge ryssen Shibaev vid underläge 0-2 i set och 3-10 efter ha vart helt chanslös även i de två föregående seten. Då bestämde sig den kinesiske deffen Wang Xi att defensiven inte funkade riktigt, något behövde göras. Innan det var för sent. Så han satte igång med en tokoffensiv och började attackera forehand över hela bordet. 3-10 blev 12-10 och 0-2 blev 3-2. Vi gratulerar Wang Xi och lider lite med Shibaev.



Årets boll
Hur ska man kunna välja ut en sån!? Det får bli vid ett senare tillfälle. En Top 10 lista kanske.


Årets herrmatch
...en Top 10 får det bli...


Årets dammatch
Hon är bara 17 år. Men med en skräckinjagande respektlöshet och en svindlande skicklighet tog Kasumi Ishikawa sig an världstvåan Feng Tianwei i damernas World Cup. Det var en uppvisning i japansk perfektionism vi sent ska glömma.



Årets damspelare
Ja, det var ju inget svårt val. I Lag VM finalen tog hon båda sina matcher och lade därmed grunden för den första förlusten för Kinas damer i Lag VM på hur länge som helst. Feng Tianwei, spelandes för Singapore, har dessutom ett tekniskt briljant och offensivt frejdigt spel som tagit henne upp till henne andraplats på världsrankingen där hon ligger som ett obekvämt gruskorn i den kinesiska maskineriet. Jag gläds med Feng i matchen nedan men det är ont i hjärtat då jag ser den unga stackars Liu Shiwen med världens folkrikaste nations krav på sina jättesmå axlar.



Årets herrspelare
Försvarar man titeln som kinesisk mästare och dessutom vinner China Open samma år, kanske årets två mest konkurrenskraftiga tävlingar, då har man gjort sig förtjänt av titeln Årets herrspelare. Han kvalade dessutom in i Kinas VM lag via en seger i den andra kvalomgången mot hela toppskiktet av den kinesiska eliten och väl där bidrog han bl.a. med en seger mot tyskarna i finalen och såg till att guldet hamnade där det skulle. Vi säger grattis till demonen Zhang Jike!

Inga kommentarer: