onsdag 6 oktober 2010

Mat, mat, mat

"Alldeles nyligen var jag på en förträfflig middag. Det var ett litet trevligt gäng och temat var majonnäs."
- Jens Linder i DN:s matblogg

All mathysteri i form av matprogram, kokböcker, matbloggar och fan vet allt gör mig mycket illa till mods. Tyvärr är hysterin så omfattande att även kritiken mot mathysterin har blivit en hysteri. Och jag vill inte delta i några hysterier. Inte för än Dylanhysterin slår till och någon bloggare på DN skriver: "Alldeles nyligen var jag på en förträfflig middag. Det var ett litet trevligt gäng och temat var Dylan". Då går jag i första hysteriledet.

Men det kommer väl aldrig hända. Vem behöver Dylan när det finns majonnäs?

Mat är något mycket sekundärt för min del, musik något högst primärt. Till skillnad från min omvärld där musik är något väldigt sekundärt och mat det mest primära. Aldrig har det väl blivit tydligare än i TV4:s amatörmässiga morgonsändning där två totalt okunniga och urlöjliga programledare gör en pinsamt klumpig intervju med helgonförklarade Nicke Andersson över en köksbänk.

- Här kommer Nicke..., säger den ene.
- ... kommer här till den här underbara lingonröran, säger den andre
- ... mm..., säger Nicke medan den förste programledaren tycks tappa all tid och rum och sinnesnärvaro då han förlorar sig med blicken i någon gryta med ett fåraktigt ansiktsuttryck.
- fvlvhln på fin mat sen, mumlar han, fortfarande förlorad i maten...mat, mat, mat.

Sedan följer den stelaste och mest haltande intervju man kan tänka sig medan en kock står mitt i gänget och karvar ut två milliliter gägga ur en vaniljstång. Efter några minuter, där programledarna uppbringat all sin viljekraft för att flytta fokus från maten och kocken till en av Sveriges mest kreativa och inflytelserika musiker med en drygt 20 år lång karriär bakom sig, klarar den förste programledaren inte mer. Han måste få återgå till maten, bort från allt det där musikpratet han inte förstår något om, tillbaka till maten, ett område som han behärskar så väl och älskar så högt. Så han drar till med:

- Gillar du älgfärs?
- Ööööhhhh..., svarar Nicke, det gör jag säkert...
- Erik, vad gjorde du här nu? säger den andre programledaren vänd till kocken, befriad över att vara på hemmaplan igen, ivrig att ta igen allt hon missat under de där plågsamma minuter som den där slusken Nicke stal uppmärksamheten från maten. Mat, mat, mat.

Med ens är all stelhet borta, gnistan är tillbaka i programledarnas ögon och Nicke försvinner till en obetydlig skugga i bakgrunden då kocken tar över scenen med sitt prat om matlagningsyoghurt, riven vit choklad, honung, vanilj, koktider och risken för att den där "underbara" lingonröran "karamelliseras".

Piratkopieringen och nedladdningssamhället är inte hotet mot musiken. Det är matlagningssamhället, där musik är något trevligt som kan få gå i bakgrunden medan man grejar i köket, bara den inte kräver någon uppmärksamhet eller överröstar puttrandet från lingonröran, som är det stora hotet.

Klicka här för att se "intervjun" med Nicke.

1 kommentar:

Rock N´Rolf sa...

Har läst om denna dåliga intervju förut, inte bara du som sågat den!
Men riktigt sköna låtar bjöd Nicke och hans goda vänner på!