måndag 26 juli 2010

"Well night time let her through..."

Enligt legenden var Ryan Adams på ett party hos Elton John när Bob Dylan kom fram till honom och sa: "What the fuck is a winding wheel?"

Det är ju roligt på så många sätt. För det första måste det varit ett stort ögonblick för Ryan Adams att levande myten Bob Dylan kom fram till honom och hade frågor om en av hans låtar. Men det roligaste är ju att Dylan springer och frågar om betydelsen av en låt då han själv ägnat ett halvt sekel åt att bita huvudet av alla som vågat ställa en liknande fråga till honom.

Jag ser det främst som Bobs sätt att visa sin varmaste uppskattning för en nyfödd artists imponerande alster.

Jag hade egentligen tänkt skriva om den sämsta Pro Tour turneringen i mannaminne som avgjordes idag. Att det istället blev denna roande och stjärnfyllda anekdot beror på att jag alldeles nyss hittade Heartbreaker Demos, en bootleg med undanlagda inspelningar från den studiosession som resulterade i den fantastiska debutplattan Heartbreaker (2000). Lysande hela vägen från den inledande Morrissey-debatten, genom den gudomliga Emmylou Harris-duetten till den ödsliga och otäckt briljanta Sweet Lil' Gal (23rd/1st).

Men juvelen på skivan har för min del alltid varit My Winding Wheel. Efter ett lustigt och självkritiskt försnack gjorde han en underbar version av den i Malmö 2002 (samma år som Dylan ansatte honom med frågor).

Inga kommentarer: