söndag 4 juli 2010

"...in the pines, where the sun don't ever shine"

På tal om Lead Belly, under sina sista år i livet, mellan ungefär 1944 och 1948 spelade han in flera versioner av Where Did You Sleep Last Night? Lead Belly var en av de första att spela in visan som kan spåras tillbaka till 1870-talet och som också förekommer som In the Pines och Black Gal'.

Nästan 50 år senare, närmare bestämt den 18:e november 1993, satt ett av världens mest berömda och skandalomsusade band framför en liten publik och gjorde en konsert för MTV Unplugged. De allra flesta skulle beskriva bandet som tre högljudda drogmissbrukare ute efter att väsnas och provocera, med en stor megahit på sin meritlista.

Då spelningen lider mot sitt slut förklarar sångaren att de nu vill avsluta med en låt av hans - nej - deras "favourite performer". Och så börjar de Where Did You Sleep Last Night? Jag såg framförandet någon gång under min uppväxt och blev helt paralyserad. Då slutet närmas lyfter bandet musiken till ett akustiskt crescendo och sångarens inlevelse är fullständigt total, han tycks offra hela sin själ och livsglöd i musiken.

Plötsligt stannar han upp inför det allra sista andetaget, han stöter ur sig ett kort flämtande, öppnar ögonen och tittar upp och vi får se en blick så fullständigt uttömd och glasartad att vi förstår att begreppet "lägga sin själ i sin insats" har fått en rent bokstavlig innebörd. Det finns ingenting kvar, han har vrålat ut allt som finns kvar inom honom, han har gett oss precis allt. Det är otäckt och fullkomligt hjärtskärande. Blicken träffar mig som en blixt varje gång.

Bara några månader senare sköt sig sångaren i huvudet vilket ger den där blicken en ännu mer obehaglig innebörd. Men kanske är det bara en efterhandskonstruktion.



My girl, my girl, don't lie to me,
Tell me where did you sleep last night.

In the pines, in the pines,
Where the sun don't ever shine.
I would shiver the whole night through.

My girl, my girl, where will you go?
I'm going where the cold wind blows.

Inga kommentarer: