lördag 5 juni 2010

Fiasko SVT

Nu har ju SVT skämt ut sig ordentligt. Aftonbladet med, men det är ju inget nytt.

Vad är det med dagens journalister egentligen? Går mina skattepengar till sån här pajasjournalistik!?

Jag ger en bakgrund för er som inte direkt kopplar vad jag pratar om.

Den italienska TV-kanalen RAI gjorde ett reportage där f.d. cykelproffset Cassani visar att det finns ett batteri som kan installeras i vevpartiet på en cykel och som kan få cykeln att gå i 50 km/h. Det demonstreras hur det hela fungerar och han hävdar också att den som gav honom cykeln påstår att professionella cyklister använder detta. Redan här är nyheten tveksam av många skäl, men vänta, det blir mycket värre, "now ain't the time for your tears" som Dylan sjunger.

Därefter har någon suttit hemma och gjort en hobbyfilm på Youtube där han klippt ihop inslaget från RAI med helt andra bilder på Cancellara där han påstår att det finns tecken som tyder på att Cancellara kört med en sådan "e-dopad" cykel. Påståendena är helt grundlösa, människan som gjort klippet är uppenbarligen en idiot, men han har ändå haft vett att tydligt klargöra i sitt klipp att bara första delen är från RAI, det andra har han hämtat från andra källor.

Trots det hoppar mediadrevet på storyn utan att reflektera för en sekund och i SVT, på bästa sändningstid i Sportnytt, presenteras nyheten att Cancellara är misstänkt för att köra med en motor i sin cykel. De visar dessutom bilder på fuskbatteriet och på Cancellara, allt hämtat direkt från hobbyfilmen på Yotube. SVT gör alltså ett helt reportage enbart grundat på en hobbyfilm på Youtube. Dessutom påstår de att Cassani på RAI anklagar Cancellara, trots att idioten som gjort filmen själv förklarar att det bara är första delen av klippet som är från RAI, anklagelserna mot Cancellara är hans egna. Ingen seriös människa har kopplat de eldrivna cyklarna till Cancellara, bara den här tomten som klippt ihop en Youtubefilm. Det kan vara du eller jag som gjort den, mest troligt några som är illa sinnade mot Cancellara. Hur står det till med källkritiken hos SVT!?

Det är skräckinjagande! Högstadieelever hade fått underkänt för det arbetet.

Hade jag vetat att det var så lätt att få genom en nyhet hade jag för längesen klippt ihop något reportage om bloddoping tillsammans med bilder på Lance Armstrong när han cyklar ifrån sina konkurrenter på någon bergsetapp. Finns det på Youtube måste det ju vara sant, eller?

"Bury the rag, deep in your face
now is the time for your tears"

Här är först det fuskanklagande Youtubeklippet och sedan SVT:s fiaskoinslag. Säg till om ni någon gång under youtubeklippet framgår (typ med en gång kanske) att inte hela klippet är hämtat från RAI och att det sedermera inte är Cassani som anklagar Cancellara...



Inga kommentarer: