måndag 14 februari 2011

"A new king is born"

När jag vaknade upp imorse och gav mig ut i ett rejält djupfryst Göteborg kände jag mig ordentligt tilltygad. Omskakad. Men jag kan inte vara ensam. Hela pingisvärlden borde vara lite tilltufsad och omskakad.

Sättet Xu Xin tog hem Qatar Open på, det saknar nästan motstycke. "Superhuman Xu Xin Secures Qatar Open Crown in Devastating Style" skriver ITTF på sin nyhetssida dagen efter. På något sätt känns det som en underdrift.

Xu Xin, född 1990 och fortfarande junior, har redan slått sig in i världseliten som en ung, frisk fläkt. En färgstark utmanare till de etablerade världsstjärnorna. Spekakulär och fantastiskt underhållande, men kanske inte den mest solida och stabila i Kinas superteam.

Men i Qatar gick han hela vägen genom att bl.a. slå Wang Liqin, Wang Hao, Ma Long och Timo Boll. Så mycket svårare lottning än så kan man inte ha. Men det är inte det värsta. Det är sättet han gjorde det på som nu skakar pingisvärlden.

Mot Wang Hao låg han under 2-3 i set och 1-4. Då tog han time out. Stod i sitt hörn och drack obekymrat lite vatten eller trolldryck ur sin Stigaflaska. Sen gick han in och tog 10 raka poäng. I skilje låg han under 4-8. Då tog han sju raka poäng. De sista bollarna genomförde han med en kuslig exakthet och effektivitet, det var som att se en kirurg jobba.

De övriga, alla de andra, trefaldige världsmästaren Wang Liqin, världens bäste spelare Ma Long och världsettan Timo Boll slog han med 4-0. Ingen av dem hade ens skuggan av en chans. Tre av världens bästa spelare. Utspelade. Mot Wang Liqin blev siffrorna 2, 4, 4, 10. Det var förnedring. I den ovissa finalen mot Boll, som i sin semi besegrat Zhang Jike, blev siffrorna 8, 5, 4, 8. Det var nästan elakt.

Pingisvärlden känns inte mer sig lik. Något har hänt. En ny mästare föddes igår. Xu Xin är nu mycket, mycket mer än bara en frisk, underhållande fläkt. Om några dagar börjar nästa Pro Tour i Dubai. Xu Xin, den lägst rankade av kineserna är lottad på Ma Longs kvart. Kan någon stoppa honom den här gången? Kan någon rubba honom?

Inga kommentarer: