söndag 20 februari 2011

Iz

På sistone har det, i min omgivning, diskuterats vitt och brett om vilken låt som spelas i slutet på SVT:s korrespondenterna. Som den outsinliga källa av information som Idiotvind är, så kan jag klargöra att det är Somewhere over the Rainbow med Israel Kamakawiwo'ole.

Låten skrevs ursprungligen till musikalfilmen Trollkarlen från Oz (1939) där den framfördes av Judy Garland. Låten har spelats in i ett till synes gränslöst antal versioner. Från den svenska horisonten sticker Freddie Wadling ut med sin gyllene stämma, han har regelbundet framfört låten live och även spelat in den tillsammans med Fläskkvartetten (Whats's your pleasure, 1988).

Men versionen som spelas i slutet på Korrespondenterna framförs alltså av Israel, kallad Iz, från Hawaii. Tyvärr blev han bara 38 år då han 1997 avled till följd av sin kraftiga övervikt, som mest vägde han 350 kilo. Albumet Facing Future (1993) som innehöll hans tolkning av Somewhere over the Rainbow blev en stor succé. Bland annat blev han förste artist från Hawaii att sälja mer än en miljon skivor i USA och och just Somewhere over the Rainbow, som han spelat in som ett medley tillsammans med What a Wonderful World, har använts i flera filmer och serier och är inga problem att hitta på Spotify eller Youtube.

Inga kommentarer: