lördag 27 augusti 2011

Gegombrottet

Det visade sig vara en grov underdrift då jag, på tal om Yan An, påstod att "å andra sidan börjar den lille gossen bli stor". Idag visade han att drakynglet har växt upp och blivit ytterligare en fullfjällad kinesisk drake.

Han fullständigt krossade redan OS-klara världsettan Wang Hao. Kross var det. Därefter fortsatte han med att slå Xu Xin med 11-9 i sjunde avgörande och nu är han i semifinal i Harmony China Open mot regerande världsmästaren.

Ytterligare en världsstjärna har tänts på pingishimlen. Underbart. Ytterligare en kines förvisso. Men ändå, underbart. Yan An är född 1993. När jag skriver det gnyr halva pingisvärlden och säger att kineserna fuskar, han är säkert född 91 eller 92.

Spelar ingen roll. Han är världens bästa 91:a också. Han ställde upp i JVM för 91:or och vann, efter det spelade han inte JVM. Kanske känner kinesiska landslagsledningen till hans egentliga ålder och spelade ärligt. För det är inte uppe i toppen det fuskas. Det är på distriktsnivå ledare fifflar med åldrar för att deras spelare ska bli uttagna till nästa steg i Kinas utvecklingspyramid.

Alla kineser som inte heter Wang Hao eller Zhang Jike krigar om den sista platsen till OS i London nästa sommar. Utöver de två spelarna som får spela singel kan varje land anmäla en tredje spelare till lagturneringen. Ma Lin stärkte ju inte sina aktier då han rök mot Liventsov men verkar ändå han någon gräddfil. Ma Long sa här om dagen att varje tävling nu är viktig för att visa att det är han som ska åka. Att det blir Yan An som får åka till London känns osannolikt, hur det än går. Tyvärr vågar jag inte hoppas på Xu Xin heller.

Hur som helst. Yan An, Zhang Jike, Ma Long och Mizutani klar för morgondagen semifinaler...

1 kommentar:

rikard sa...

Ok, han vann kanske inte JVM... Polaren Bo Fang vann nog och lämnade silvret till Yan An.

I så fall en annan 93:a som beskylls vara äldre och som sedan inte spelade de två kommande JVM som han egentligen var berättigad till.

På tal om det. Om Yan An nu är så här bra, hur bra hur Bo Fang?