söndag 14 augusti 2011

Snorungarnas säsong

Jag älskar sport. Ibland. I alla fall en del sport. Men det finns några skamfläckar. En av de största skamfläckarna har precis börjat sin säsong. Det är alla snorungar till fotbollsproffs. Oj, vad jag skäms å deras vägnar när jag ser dem.

Jag såg ett klipp från Newcastle - Arsenal igår. Men det kunde varit vilka proffslag som helst. Det är bara "de riktiga" fotbollsfansen som på allvar tror att det bara gäller andra lag än sitt eget. Problemet är att ledarna inom fotbollen försöker stävja snorungarna med hårda regler och auktoritära män som domare. Det är fel. Dom kan inte hantera såna situationer. Det blir helt fel. Fotbollen behöver titta mer på hur dagis och förskola arbetar eftersom de jobbar med samma klientel.

Fotbollen behöver 3-4 dagisfröknar på plan. De hade med lugn ton rett ut det hela...

- Nej, nej, nej, barn, inte bråka nu. Alla barn går nu och sätter sig i en ring därborta så kommer fröken Britt-Marie och sjunger Huvud-axlar-knä-och-tå med er. Nu är det Gervinho och Barton som bråkat så jag vill bara prata med dem. Alla ni andra har absolut ingenting att göra här. Du också Van Persie, gå bort till sångringen. Se så!
- Nu. Vad är det ni bråkar om? Skäms på er båda! Gervinho... nu försökte ju du fuska och låtsades bli fälld. Det var väl inte snällt?
- Nej, fröken.
- Och Barton, du vet ju att våld inte löser någonting...
- Men han började!

- Apapap, vad har vi sagt? Det spelar ingen roll vem som börjar. Det finns aldrig nån anledning att slåss.
- Nej, fröken.
- Och sen gjorde du precis som Gervinho och låtsades bli slagen till marken. Tycker du det var ärligt?
- Nej, fröken.
- Och vad är det som varar längst barn?
- ...ärlighet...
- Du också Gervinho, får jag höra...
- ...ärlighet, fröken...
- Duktiga pojkar, nu skakar ni hand och säger förlåt så kan vi fortsätta leka sen.
- Förlåt, Barton.
- Förlåt, Gervinho.
- Så så, kom här Barton så ska du få snyta dig innan vi fortsätter...

Vi skulle alla tycka det var upprörande och fel ifall vi delade ut bestraffningar och gula och röda kort till våra dagisbarn. Det är precis lika illa att dela ut det till våra fotbollsproffs, för precis som dagisbarnen så vet de inte när de gör rätt eller fel. Fotbollsproffs är, i likhet med dagisbarn, i en extremt egocentrisk fas i livet.

Det beror på deras pengar och uppmärksamhet i förhållande till hur lite de behöver träna och anstränga sig. Livet går för lätt för dem. Folk runtomkring sköter allt för dem, de är lediga typ 20 timmar om dygnet. Samtidigt rasar pengarna in på kontot och alla vill vara deras vänner och flickvänner. Hade de behövt träna som t.ex. gymnaster, skidåkare eller pingisspelare för att hålla sig i världstoppen hade vi sett betydligt ödmjukare fotbollsspelare. Vi hade sett idrottsmän.

Nu ser vi dagisbarn. Barnsliga, gnälliga, impulsiva, egocentriska, snoriga. Ge dem den uppfostran de så akut behöver.

Inga kommentarer: