torsdag 18 augusti 2011

"The fire in the the air, it felt frozen"

Come gather 'round friends
and I'll tell you a tale
Of when the red iron pits ran plenty

Hibbing, Minnesota är en gruvstad i nordöstra USA, inte långt från den kanadensiska gränsen. Den ligger vid Mesabi Iron Range, USA:s huvudsakliga järntillgång där järnmalmen utvinns i bl.a Hull Rust Mahoning Mine, världens största öppna gruva. Lokalbefolkningen kallade gruvan "the man made grand canyon of the north". En satellitbild över området ger en häpnadsväckande vy över de vidsträckta exploaterade röda bergsmassorna, inte en centimeter av minerallandskapet tycks förblivit orörd och osystematiserad av människans händer, verktyg och maskiner. Hibbing hukar vördnadsfullt vid dess fot.


The iron ore poured
As the years passed the door
The drag lines and the shovels they was a-humming

Vid ett tillfälle, 1919, flyttades Hibbing med sina 185 hus och 20 affärer för att ge plats åt gruvarbetet. Husen rullades iväg på hjul, de största husen fick delas på mitten för att kunna flyttas. Invånarantalet i den lilla gruvstaden exploderade på grund av järnmalmen från ett par tusen år 1900 till över 15000 tjugo år senare. Men under 60- och 70-talet minskade utvinningen av järn betydligt vilket också påverkade livet i Hibbing. Gruvstaden vissnade och förvandlades mer eller mindre till en spökstad.

But the cardboard filled windows
And old men on the benches
Tell you now that the whole town is empty

Ungefär 12 mil sydost om Hibbing ligger hamnstaden Duluth, vid den allra västligaste spetsen av Lake Superior som är den västligaste av den grupp sjöar som kallas The Great Lakes. Där föddes den 24 maj 1941 en pojke som fick det judiska namnet Shabtai Zisel ben Avraham. Då hans far drabbades av polio några år senare bestämde sig den lilla familjen för att flytta till Hibbing där fadern kunde arbeta i sina bröders elektronikaffär.

Den unge gossen växte upp och kunde på nära håll studera livet i den lilla gruvstaden. Det visade sig snart att han besatt en övernaturlig förmåga att observera sin omgivning och att återge sina betraktelser i ord. Han såg människorna och behärskade konsten att sätta sig in i deras livsöden. Han kan, bättre än någon annan berätta hur livet tedde sig för de som sålde sin arbetskraft till gruvbolagen och ägnade sina liv åt att bryta den röda järnmalmen ur Mesabiberget. Berättelsen om en gruvstads uppgång och fall.

So the mining gates locked
And the red iron rotted
And the room smelled heavy from drinking
Where the sad, silent song
Made the hour twice as long
As I waited for the sun to go sinking


Inga kommentarer: