onsdag 24 augusti 2011

"Man måste dö några gånger..."

Kanske är det en följd av att jag lämnar mitt Göteborg som gjort att jag hamnat i en riktig Håkanperiod, mannen som uttrycker det göteborgska i sig i allt han gör. Där varje lyssning blir som en omtumlande färd mellan Göteborgs olika gator och platser. Precis som i videon nedan.

Det slår mig hur han förändrats genom åren.

Från den pubertalt euforiska debutplattan som präglades av rastlöshet, naiv romantik och en iver att ta sig an framtiden, till senare låtar där världen antagit en mer nyanserad ton, där låtarna präglas av missräkningar och en känsla av att allt inte blev som det skulle.

Karriären började med ett obekymrat: Känn ingen sorg för mig Göteborg, kanske ett farväl på hans väg mot äventyr och stora världen. Men någonstans i hans karriär vände längtan efter äventyr mot en längtan om att hitta hem.

På senaste skivan har han nått en ny fas, vi möter en Håkan som tycks tillfreds. Texterna präglas av många minnen och tillbakablickar, Håkan har slagit sig något lite mer till ro, funnit sin plats. Han har tagit sig igenom motgångarna och överlevt dem, han står kvar ännu fast undrar själv hur länge. Musiken är också annorlunda, lite mer fullvuxen, inte lika bubblande, kokande, frenetisk eller högsvävande.

Mest påtaglig blir dock tidens gång på sista spåret, där dom säger till honom: "Håkan du var bättre förr" samtidigt som han förtvivlat hoppas på "att allt det bästa inte hänt än". En rad som står som en motpol till hans debutplatta där allt det bästa och allt det värsta så påtagligt låg framför honom, i vilket steg som helst.

Håkan Hellström har blivit äldre, precis som alla vi andra. Det lyser igenom i hans musik. Det kan låta fullkomligt självklart. Men det är det inte. Kolla på Pelle Gessle till exempel. Skillnaden är att Håkan skriver inifrån, det är stort, det kan inte vara lätt. Inte många artister har modet att göra sig så sårbara. 2 steg från paradise (2010) är ett fantastiskt ärligt album från en storhjärtad man med fötterna fast förankrade på jorden. I Göteborg för att vara mer precis.


Inga kommentarer: