onsdag 15 september 2010

Elitamatör

Det finns ju många pingisspelare på hobbynivå. Korpenspelare, motionerande pensionärer, fritidsgårdskungar (på den tiden det fanns fritidsgårdar), spelare med hemmabyggda slag och rörelsescheman som ser ut som utspilld mjölk. Hade jag fått frågan för ett år sen hur bra den bäste hobbyspelaren var, då hade jag svarat att pingis är en svår teknisk sport som kräver tid, träning och kunskap och t.o.m. världens bästa hobbyspelare skulle bli överkörd av en medelmåttig Division 3 spelare. Men nu måste jag säga:

- Han pressar Europatoppen och kan i bästa fall ta något set på världseliten.

För han är ju där, sprattlandes, stapplandes , snubblandes och viftandes i hagen och givandes nytt hopp till alla som spelat pingis i garaget i 30 år men aldrig vågat pröva sina färdigheter utanför källaren. Världens bästa hobbylirare heter Evgueni Chtchetinine och är en gammal man från Vitryssland. Tillsammans med "Spindeln från Minsk", Vladimir Samsonov, har han nu tagit sitt Belarus till EM-final.

Det brukar vara en estetisk upplevelse att se en deff på elitnivå: Joo Se Hyuk, Li Gun Sang, Koji Matsushita, Kentaro Miuchi, Wang Xi, de är som balettdansande rovdjur. Men Chtchetinine, han ser ut som ett rådjur på motorvägen, en stelopererad pensionär på kungliga balettskolans scen. Han är ett falskt ackord i en Beethovensymfoni. Han ser ut att uppfinna ett nytt sätt att få tillbaka bollen för varje slag. Men han vinner. Jag vet inte om det säger mest om nivån i Europa eller om Evgueni.

Eller, jo, det vet jag, Prokopcov skämde ut sig inför sina hemmafans i lagsemifinalen. Hans anskrämliga teknik gjorde ont att se och hans idiotiska taktik, eller frånvaro av taktik skulle inte ens vara okej för en 13-åring. Han måste förmodligen gå i exil nu. [Prokopcov - Chtchetinine]

Fast den den där (och jag brukar inte använda versaler) HELT GALNA underknorren Chtchetinine sätter med sin forehand är inget man skulle vilja stöta på i en mörk gränd.

Inga kommentarer: