onsdag 8 september 2010

Albumgroggar

En liten favoritsysselsättning jag har är att sätta ihop två album i en spellista och sedan se hur de kompletterar varandra. Målet är att det inte bara ska bli en blandning av två album utan att de båda albumen i sig ska lyfta en nivå då de hittar en kompatibel kollega. Ett plus ett ska inte bara bli två, med rätt kombination blir det faktiskt tre. Det gäller att de inte är för lika varandra, albumen ska vara olika men ändå passa ihop.

Det är precis som med groggar eller drinkar. Någon kom på att man kan ta lite tonic och sedan hälla gin i det. Någon annan fick för sig att hälla vodka i tomatjuice och kalla det Bloody Mary. Men han var fel ute med en gång där, det spelar liksom ingen roll om man så häller gallernas trolldryck, tillagad av självaste Miraculix, i tomatjuicen. Det går inte att rädda sörjan.

Ikväll under matlagningen, efter en lång dag, satte jag en fantastisk kombination. Ta de 10 låtarna på The Strokes Is This It? (2001), tillsätt sedan de tio låtarna från Sällskapets Sällskapet (2007). Skaka om. Vilken blandning, Vodka-Red Bull kan slänga sig i väggen!

Tänk att blint ha famlat sig igenom den instrumentala Hauptbahnhof, lika mörk och kompakt som botten på en bottenlös lergrav och lika ångestladdad som man själv hade varit om man krälade omkring där på den bottenlösa botten. Och så förbyts ångesten till en uppkäftig Modern Age eller en dekadent Is This It? som förstrött torkar leran av skorna och undrar vem fan som bryr sig om ångest egentligen. Och när man står där som kvarterets kung med sina rebelliskt trasiga jeans och sitt otvättade hår så kryper Järnstaden fram, som enligt en recensent är så vacker att den stannar våren, då är man inte så jävla kaxig längre.

2 kommentarer:

Agaton sa...

Oj! Låter nästan som att ta whiskeyn Mackmyra och blanda ut med Cola

rikard sa...

Det hade varit en riktig liknelse ifall det bara hade bryggts ett par deciliter cola per årtionde.