tisdag 17 maj 2011

Hitchslapped!

Jag fick nyss reda på att Christopher Hitchens förlorat sin röst till följd av den strupcancer han kämpar mot. Det känns fruktansvärt tragiskt, Hitchens röst är en av de viktigaste röster mänskligheten har.

Det brukar heta att det inte går att debattera religion med en religiös. Men det är vad Hitchens har gjort i årtionden. Han har fört en fantastisk kamp för människans fria tänkande och förnuft mot religionens förslavande, lögnaktiga, bakåtsträvande och livsfarliga doktriner.

De religiösa står på kö för att motbevisa honom hans ateistiska övertygelser. Med ett ojämförligt tålamod, ett sylvasst intellekt, en oslagbar debattförmåga och ett fantastiskt humoristiskt sinne har han tagit sig an dem alla, han har debatterat mot mormoner, katoliker, protestanter, muslimer, judar m.m. som alla trott sig kunna gå segrande ur striden. En efter en har de blivit tillintetgjorda av han klarsynta argument.

Hans kompromisslösa, slagfärdiga debatteknik har gett upphov till frasen "Hitchslap". När Hitchens levererat en av sina klockrena argument som knockat motståndaren, då har de fått erfara en klassisk Hitchslap.

För några år sedan kastade han sig in i en debatt om katolicismen och för att kunna mäta vilken av sidorna som var mest framgångsrik i debatten fick publiken rösta före och efter debatten. Går det att genom en stunds debatt ändra några människors uppfattning om religion?

1 kommentar:

Magnus Kindblom sa...

Tack för filmen.