måndag 14 maj 2012

Klarsynte Harris

Ingen följare av Idiotvind har kunnat missa min hänförelse för Christopher Hitchens intellekt, vältalighet och hans angrepp mot de religiösa ledarnas hyckleri. Ibland har jag också hyllat Richard Dawkins och hans fenomenala kunskaper, hans förmåga att förmedla sina kunskaper och inte minst hans outtröttliga strid mot de religiösa krafterna som hotar civilisationens framskridande och kunskapens spridande.

Men det finns ännu en favorit hos mig. Han är det mest klarsynta man kan tänka sig. Han framför argument som får oss att skämmas över att vi inte kommit att tänka på dem själva. Kanske har vi tänkt på dem, kanske har de legat och gnagt bak i huvudet på oss, men det är han som lyckas formulera och framföra dem för oss.

Det är fantastiskt fascinerande att höra, otroligt befriande och underhållande. Där Dawkins angriper med sina vetenskapliga kunskaper och Hitchens på sitt kompromisslösa, frispråkiga och brutala sätt attackerar Sam Harris med den mest självklara och enkla logik.

Han resonerar på en nivå och i en takt som ett litet barn kan följa med i, samtidigt är logiken i hans ord så dräpande att den fullständigt och fullkomligt ödelägger och förlöjligar hans debatterande motståndare.


Inga kommentarer: