tisdag 5 juni 2012

"The Highway is Alive Tonight"

Det var längesen. Ett år sen tror jag. Men nu kommer en ny Spotifyspellista från Idiotvind. I min ungdomsdagar var ett av mina högsta nöjen och en av mina största utmaningar att sätta ihop det ultimata blandbandet.

Men det var annorlunda på den tiden. Man hade en begränsning på 2 gånger 45 minuter och det gällde att pussla ihop två sidor med låtar som passade in perfekt i de där 45 minuterna. Och det handlade inte bara om längd så klart, låtarna skulle passa ihop med varandra, följa varandra på ett sätt som kändes passande. Nick Hornbys huvudkaraktär i High Fidelity ger en inblick i komplikationerna och passionen hos oss blandbandshjältar.

Varje låtval vägdes på en våg av renaste guld.

Nu är det lätt att sätta ihop sina blandspellistor, man bara klickar, drar, flyttar om och sen spelar ordningen ändå ingen roll eftersom lyssnaren kan spela låtarna i valfri eller slumpmässig ordning och tidsbegränsningen är obegränsad.

Men fan vet om jag inte lyckats leva upp till fornstora dagar. På något sätt känns det som den där enheten infunnit sig. Det perfekta blandningen av olika stilar, nytt och gammalt, en kryddning av kamp och solidaritet och framförallt en röd tråd av smutsig, tung blues-rock med en glödande själ.

Här finns så klart Gun Club, den här gången med en akustisk vålnad som rör sig framåt i ett febrigt tempo medan Jeffrey Lee Pierce hylar orden i en falsknyanserad stämma, lika vackert som en sprucken spegel reflekterar omvärlden. Här finns nya singeln med Tallest Man on Earth och det är inte enda nyheten, här finns en hypnotiserande Thåströmballad från senaste albumet.

Nirvana sjunger Leadbelly, Sex Pistols sjunger Sinatra. Nina Simone sjunger en amerikansk traditionell gospel, Black Diamond Heavies upprepar samma gospel ur djupet av ett kolsvart, hemsökt och djävulsbesatt inre. Pete Seeger sjunger Bruce Springsteen tillsammans med Bruce Springsteen i en fantastisk pånyttfödelse av bossens sång om huvudpersonen i John Steinbecks Vredens Druvor, Tom Joad. Och boråsaren Norgren håller helt på egen hand i en gospelsession så fängslande att den fläktande brisen över sydstaternas bomullsfält fryser till fullständig stiltje.

I ett norskt inslag trollbinder Björn Eidsvåg åhörarna med sin ljuva vestlandsdialekt och Joan Baez sjunger som Jean d'Arc måste ha låtit och hennes röst ekar genom decennierna från 60-talets proteströrelser med All My Trials, baserad på en vemodig vaggvisa från Bahamas. Rutinerade Jon Spencer står för ett gastkramande nummer spök-rockabilly-blues i sitt nya projekt, Heavy Trash, samtidigt som unga, friska First Aid Kit charmar oss med sin underbara Emmylou som smeker trumhinnorna som en honungsdoppad dunfjäder (?).

Där är mer, men inget mer behöver sägas. Jag har helt enkelt överträffat mig själv.

Inga kommentarer: