torsdag 7 juni 2012

Ateismen vinner om 26 år

I en fascinerande och hoppfull artikel på Huffington Post, en amerikansk nättidning som startade 2005 då tidningens grundare upplevde att USA:s tidningar blivit en del av Bushadministrationens propaganda, skriver biopsykologen Nigel Barber om den tydliga kopplingen mellan religion och ekonomisk tillväxt.

De föga överraskande men ändå väsentliga slutsatserna han drar med hjälp av övertygande bevis är att ju rikare ett land är, desto mer får de religiösa vanföreställningarna ge vika för vetenskap och förnuft. Genom ekonomiska och matematiska beräkningar, som inte är Idiotvinds bord, kan vi nu slå fast att den ekonomiska tillväxten i världen kommer leda till att den ateistiska livsåskådningen når upp i en global majoritet år 2038.

Nu är det inte huvudpoängen i artikeln och givetvis en grov och vansklig gissning, men jag tar fasta på den hoppfulla prognosen att ett så stort steg för mänskligheten kommer inträffa under min livstid. Trots att jag själv har en pessimistisk smak i gommen.


1 kommentar:

Grillvante sa...

Är det inte en aning ironiskt att evolutionen inte har täppt till det mentala hål som gör att vissa av oss är mottagliga för religiöst dravel, vilka som i sin övertygelse bestrider just evolutionen.

Men med tiden som sagt.